За останні два дні Україна отримала гарантії безпеки ще від трьох європейських країн — Іспанії, Португалії та Бельгії
опубліковано 29 травня 2024 року о 09:00

Начальник ЧОВА Руслан Запаранюк: За останні два дні Україна отримала гарантії безпеки ще від трьох європейських країн — Іспанії, Португалії та Бельгії.

Це — надзвичайно вагомий здобуток української делегації на чолі з Президентом України Володимиром Зеленським, якому передувала кропітка і тривала робота.

Важливо, що нашого лідера зустріли там найвищі посадові особи держав.

В Іспанії — Його Величність Король Феліпе VI та Премʼєр-міністр Педро Санчес; у Бельгії — Його Величність Король Філіп І та Прем’єр-міністр Александер Де Кроо; у Португалії — Президент Марсело Ребелу ді Соза та Прем’єр-міністр Луїс Монтенегро.

Це однозначно прояв великої поваги до нашого Президента і України загалом.

Підписаними угодами наші партнери визнають, що територіальну цілісність України має бути цілковито відновлено на основі Української формули миру та гарантують, що надаватимуть своєчасну безпекову допомогу, сучасну військову техніку та озброєння з урахуванням потреб України у сфері військово-повітряних сил та протиповітряної оборони, морської безпеки тощо.

За результатами цих візитів Президента Володимира Зеленського, Україна також отримає вагому військову допомогу: 1 млрд євро цьогоріч та 5 млрд євро — упродовж наступних трьох років — від Іспанії;

щонайменше 126 мільйонів євро вже цього року від Португалії;

та майже мільярд євро військової допомоги у 2024 році від Бельгії, яка також підтвердила готовність надати нашій країні 30 літаків F-16 до 2028 року.

Загалом, станом на сьогодні безпекові гарантії Україні зголосилися надати вже 12 держав-партнерів: Велика Британія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія та Португалія. Всі вони — члени НАТО. Це майже половина всього складу Північноатлантичного альянсу.

Вкрай важливо здобути таку підтримку й від інших держав, щоб пліч-о-пліч перемогти здичавілого агресора. Над цим глава держави та його команда працюють щоденно.

Дякую, пане Президенте, за зміцнення обороноздатності нашої держави і розширення кола країн, які беруть на себе зобовʼязання й надалі підтримувати Україну.

Разом переможемо!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux