У Чернівецькій обласній військовій адміністрації відбулося чергове засідання комісії з питань мобілізації платежів до державного та місцевих бюджетів на території області
опубліковано 28 травня 2024 року о 19:00

У Чернівецькій обласній військовій адміністрації відбулося чергове засідання комісії з питань мобілізації платежів до державного та місцевих бюджетів на території області.

Під час засідання розглянули важливі питання наповнення бюджетів громад, розвиток підприємства та необхідності неухильної сплати податків всіма субʼєктами господарювання. Мова йшла про підтримку місцевого та релокованого бізнесу, створення умов для їхнього розвитку, що сприяє наповненню місцевих бюджетів. У 2023 році суб’єкти господарювання, які релоковані до Чернівецької області, сплатили до бюджетів усіх рівнів близько 93,4 млн грн податків, зборів та інших платежів, а також 13,7 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За січень-березень 2024 року вже сплатили 17,4 млн грн податків, зборів та інших платежів, а також 2,4 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також розглянули питання фінансової спроможності гірських територіальних громад. В області є 4 територіальні громади, де усі населені пункти підпадають під дію Закону України «Про гірські території в Україні». Це - Конятинська, Селятинська, Путильська та Усть-Путильська територіальні громади. Вони мають слабку фінансову спроможність та не вирівнюються базовою дотацією.

Для покращення самодостатності гірських територіальних громад Чернівецька обласна військова адміністрація звернулася до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Асоціації міст України, Асоціації об’єднаних територіальних громад, Всеукраїнської Асоціації громад та інших областей з відповідними пропозиціями щодо підтримки бюджетів громад.

«Для такої підтримки необхідні зміни у законодавстві, зокрема у частині зарахування рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів до місцевих бюджетів територіальних громад гірських територій, встановлення ставки податку для лісових земель від 0,3 до 0,5%. Запропоновані зміни сприятимуть наповненню не тільки бюджетів гірських територіальних громад, а й усіх громад, на території яких є лісові масиви.

Разом з тим, гірські громади самостійно повинні формувати та пропонувати стратегію свого розвитку щоб зацікавити інвесторів, створити умови для розвитку туризму, рекреації, для реалізації проектів спільно з міжнародними донорами», - зазначає перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Крім того, на засіданні Комісії розглянули питання сплати суб’єктами господарювання мінімального податкового зобов’язання, господарської діяльності, результати інвентаризації водних об’єктів (ставків).

За підсумками засідання Комісії надано відповідні доручення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux