МОЗ: Чому болять суглоби? Відповідь на поширені запитання
опубліковано 25 травня 2023 року о 17:00

Біль у суглобах може турбувати в різному віці, через безліч причин — від тривалої роботи в одному положенні до аутоімунних хвороб. Спільно з ревматологинею Катериною Заічко відповідаємо на найбільш поширені питання про суглоби та від чого вони можуть боліти.

Чи існує “нормальний” біль — наприклад, після суттєвих фізичних навантажень?

Ні, суглоби боліти не повинні. Якщо є біль у ділянці суглоба після вправ, то висока ймовірність того, що ви робите щось не те.

За яких симптомів необхідно звернутися до лікаря?

Біль у суглобах не є нормою, тому це найперше, що має вас спонукати звернутись до спеціаліста/ки. Якщо біль супроводжується візуальними змінами суглоба — припухання та\або почервоніння, обмеження руху в цьому місці, бажання розрухатись, яке триває понад 20 хвилин, необґрунтоване підвищення температури тіла — все це тривожні дзвіночки, за яких візит потрібно планувати якомога швидше.

Як запобігти болю в суглобах?

Аутоімунним хворобам, які складають левову частку ревматологічних захворювань, — не запобігти, на жаль. Тут немає чарівної пігулки чи тесту, який передбачить патологію. Тому вести здоровий спосіб життя, рухатись, повноцінно харчуватись та відпочивати — це те, що точно буде корисним і те, що ви можете контролювати.

Чи може біль у суглобах бути пов’язаним зі зміною погоди?

Так, при похолоданні або перед дощем пацієнти/ки можуть відчувати біль у суглобах. Навіть стара травма може нагадати про себе. Часто це пояснюють тим, що синовіальна рідина (це та, що в суглобі) є чутливою до змін атмосферного тиску. Хоча дане явище потребує детального вивчення й наукового пояснення.

Чи допомагають при болях у суглобах мазі?

Як один із видів симптоматичної терапії — так. Проте що саме буде забирати біль у суглобі і допомагати контролювати хворобу залежить від причини.

Чи погано, якщо суглоби постійно хрускають?

Якщо хрускіт негучний, немає болю при цьому чи\та обмеження в русі, то, як правило, причин для переживань немає. Якщо при хрускоті відчутний біль або дискомфорт у русі, слід відвідати фахівця.

Чи варто звертатися до остеопатів, щоб побороти біль у суглобах?

Згідно з настановами міжнародних рекомендацій Європейської та Американської спілок ревматологів, остеопатичні корекції не є рекомендованими.

Пам’ятайте, що рух — це життя. Він має бути вільним та безболісним.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux