Брифінг «Про взаємодію Держпраці та ДПС щодо подолання нелегальної зайнятості»
опубліковано 10 червня 2024 року о 17:00

Про переваги офіційної зайнятості, а також ризики і наслідки незадекларованої праці для працівників, роботодавців і держави розповіли на брифінгу «Про взаємодію Держпраці та ДПС щодо подолання нелегальної зайнятості» начальниця Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці Ліна Корева та заступник начальника, начальник відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Юрій Пуріч.

Офіційне оформлення трудових відносин і сплата податків - не просто юридичне зобов’язання, а патріотичний обов’язок, особливо в часи війни. Втрати від незадекларованої праці становлять, за попередніми підрахунками, понад 100 мільярдів гривень на рік. Ці кошти дозволили б на 20 % збільшити видатки на оборону країни.

За статистичними даними, лише на початок 2022 року майже три мільйони працівників працювали без оформлення трудових відносин.

Водночас неформальна економіка і незадекларована праця обмежують можливості держави впроваджувати соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів.

Суб’єктам господарювання варто пам’ятати: відповідальність за використання праці одного неоформленого працівника може сягати 240 тисяч гривень. За ці кошти можна два роки виплачувати працівнику заробітну плату на рівні мінімальної (8 000 гривень), сплачувати усі податки та збори і бути відповідальним роботодавцем.

На брифінгу представники Держпраці також розповіли про найактуальніші новації у сфері законодавства про працю, безпеку праці для роботодавців та працівників, зокрема про підстави здійснення заходів державного контролю; фінансову відповідальність за порушення чинних нормативно-правових актів, зокрема, у частині оформлення трудових відносин; про інформаційні кампанії Держпраці, які наразі реалізуються - у рамках Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею та з питань протидії торгівлі людьми, примусової праці, трудової експлуатації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux