3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю
опубліковано 03 грудня 2023 року о 12:00

Начальник ЧОВА Руслан Запаранюк: 3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю. Наше завдання – створити суспільне середовище рівних можливостей для таких осіб, створити систему підтримки, що забезпечить суспільну активність, незалежність людей з інвалідністю. Над цим активно працюємо спільно з громадськими організаціями, міжнародними партнерами.

На Буковині проживає понад 60 000 осіб з інвалідністю, з них понад 4767 дітей з інвалідністю. Це майже 7% від загальної кількості населення області.

На Буковині діє Регіональна програма щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю, яка спрямована на забезпечення прав осіб з інвалідністю в усіх сферах життєдіяльності, вирішення питань безбар’єрності в у будівлях. Її фінансування становить 13 056,5 тис. грн.

В рамках виконання Регіональної програми в 2022 році встановили пандус до Хотинського психоневрологічного будинку-інтернату та вертикальний підйомник до житлового корпусу Черешського психоневрологічного будинку-інтернату. Цьогоріч облаштували пандус та відремонтували вбиральню в будівлі Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОВА, зробили ремонт та привели у відповідність до вимог будівельних норм пандуси у закладах охорони здоров’я.

Разом з міжнародними організаціями, місіями впроваджуємо спільні проєкти. Результатом такої співпраці з німецькими партнерами стало заснування соціального кафе «Горнятко», в якому працює молодь з інвалідністю. У рамках проєкту «Допомога людям з інвалідністю в умовах війни», який реалізує громадська організація «Чернівецька обласна організація людей з інвалідністю «Лідер» за підтримки міжнародних організації, виконано ремонт вхідної групи з облаштуванням пандусу біля лабораторного відділення Сторожинецької багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, облаштовано палати для стаціонарного лікування осіб з інвалідністю на базі КНП “Сторожинецька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування” та ОКНП “Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни”.

Під координацією Представництва HelpAge International в Україні у Чернівецькій області запустили проєкт «Турбота», в межах якого 265 соціальних працівників надають базові послуги з догляду за особами похилого віку та особами з інвалідністю. Їх отримують 4500 внутрішньо переміщених осіб з числа маломобільних груп населення, а також місцеві жителі у віці шістдесят й більше років, які зазнали негативних наслідків від війни, з усіх територіальних громад області.

Окрім того, міжнародною організацією «Humanity & Inclusion» надано допомогу особам з інвалідністю та вразливим групам населення у вигляді технічних засобів реабілітації та безкоштовних послуг реабілітологів та фізіотерапевтів в установах соціального захисту.

В області створено 18 інклюзивно-ресурсних центрів, де діти з особливими освітніми потребами та їхні батьки отримують професійний супровід фахівців. Також цьогоріч закупили 9 "інклюзивних" шкільних автобусів. Вони забезпечуватимуть підвезення дітей до опорних навчальних закладів у громадах.

У співпраці з Чернівецькою ОВА БФ “Право на захист” спеціалізовані автомобілі для перевезення маломобільних людей та осіб з інвалідністю отримали Вікнянська та Хотинська громади.

Крім того, за сприяння міжнародної організації СОС Дитячі містечка Україна у Чернівецькій, Новодністровській та Вижницькій міських територіальних громадах функціонують простори дружні для дітей та підлітків.

Завдяки участі у Пілотному проєкті ПРООН «Удосконалення системи соціальної роботи та надавачів соціальних послуг» заплановано облаштувати простори для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю у Вижницькій та Глибоцькій територіальних громадах та забезпечення їх спеціалізованими автомобілями для надання соціальної послуги «догляд вдома».

Створений кластер «Безбар’єрна Буковина», до складу якого увійшли представники структурних підрозділів ОВА, міжнародних та національних організацій, благодійних фондів.

Усі разом працюємо над тим, щоби Чернівецька область була «територією без бар’єрів».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux