Зеленський після зустрічі з Президентом Єврокомісії: Мета України – бути у ЄС
опубліковано 09 квітня 2022 року о 11:18

Президент Володимир Зеленський висловив подяку Європейському Союзу за політичну, фінансову та військову підтримку України й закликав ЄС продовжити санкційний тиск на Російську Федерацію, допоки вона не відмовиться від своїх агресивних намірів. Про це Глава держави заявив під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та Високим представником Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем у Києві.

«Мета – бути у Європейському Союзі. Найважливіше, що ми поділяємо одні й ті ж цінності. І саме за них ми боремося – за свободу, за права наших людей», – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави також подякував Урсулі фон дер Ляєн за фінансову допомогу, яку отримала Україна у складні часи війни, коли економіка нашої держави зазнала втрат унаслідок військового вторгнення Росії.

«Я точно знаю, що ми переможемо, і це все буде працювати. І на цій дистанції, саме тут, поруч, є країни Європейського Союзу та керівництво ЄС. І ця фінансова підтримка сьогодні, коли економіка поки що не працює, дуже важлива», – сказав Президент України.

Володимир Зеленський висловив подяку за підтримку, що спрямована на постачання зброї Україні, а також за санкційну політику Євросоюзу стосовно Росії.

«Я хочу подякувати за потужну санкційну політику. Дякую всьому світові, дякую Європейському Союзу, Урсулі фон дер Ляєн. Я особисто вдячний за п'ятий санкційний пакет», – зазначив він.

Глава держави наголосив на важливості посилення санкційного тиску на країну-агресора.

«Прошу допомагати нам своїми санкціями. Вони повинні тільки нарощуватися, по-іншому Росія нікого й нічого не хоче чути», – переконаний Президент.

«Вони в нас багато всього забрали. Забрали й території, і людей. Ми зможемо повернути території та не зможемо повернути людей. І за все це буде, впевнений, велика, чесна відповідальність», – додав він. 

Володимир Зеленський також подякував Президенту Європейської комісії за відвідання міста Бучі на Київщині, яке було звільнене від російських окупантів.

«Це дуже потужний сигнал, який говорить, що Україна та Європейський Союз – разом. Разом у боротьбі за справедливість, за гідність, у боротьбі за цінність нашого життя, цінність людського життя. Це підтвердження того, що ми будемо працювати разом», – сказав він.

Зі свого боку Урсула фон дер Ляєн передала Главі держави анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство у Європейському Союзі.

«Україні місце у європейській родині. Ми чули цю дуже важливу заяву від усього вашого народу. І ми даємо позитивну відповідь на ваш запит», – зазначила Президент Єврокомісії, звертаючись до Володимира Зеленського.

«Ваша дорога до Європейського Союзу починається. Вже впевнена – це близька стежка», – додала вона.

Передаючи опитувальник Президентові України, Урсула фон дер Ляєн зауважила, що цей процес зазвичай триває роками, але у випадку України йдеться про тижні.

«Ми готові. Ми вам за тиждень на все відповімо», – сказав Глава держави.

Президент Європейської комісії також зазначила, що перед Україною – дуже великий шлях відновлення, тому що зараз нахабно руйнуються українські міста й інфраструктура.

«Тому ми хочемо працювати разом із вами, відновити Україну, і це в позитивному сенсі визначить шлях України до Європейського Союзу», – акцентувала вона.

Урсула фон дер Ляєн наголосила: те, що світ побачив у Бучі на Київщині, стало викликом для людяності й основою для виключення Росії з Ради ООН з прав людини.

«Переможе це чи переможе наша людяність? Чи автократія домінуватиме, чи демократія лідируватиме? Чи право сили стане правилом, чи правовладдя? Ось що стоїть на кону в цій війні», – зазначила вона.

Президент Єврокомісії запевнила, що в цій війні ЄС стоїть пліч-о-пліч з Україною. І сьогодні, зокрема, обговорювалося багато питань, як Європейський Союз може посилити підтримку Української держави.

«Ми ніколи не зможемо зрівнятися із жертвою, яку приносить український народ, але ми мобілізуємо нашу економічну потугу для того, щоб Путін заплатив дуже й дуже високу ціну», – заявила Урсула фон дер Ляєн.

Серед іншого, вона згадала про п’ять хвиль санкцій, зазначивши, що готується новий пакет. За словами Президента Єврокомісії, ЄС переходить до системи розгортання санкцій.

Також країни – члени Євросоюзу від початку війни заморозили 225 млрд дол. США приватних активів РФ, зазначила вона.

Урсула фон дер Ляєн наголосила, що  українці, які нині боронять свою державу, несуть смолоскип свободи для всього демократичного та вільного світу, тому Україні забезпечуватиметься оборонна підтримка.

Вона нагадала, що нашій країні надається 1 млрд євро допомоги, з яких 120 млн євро передбачено на бюджетну підтримку, 330 млн євро буде надано з екстреного пакету, ще 600 млн євро – макрофінансова допомога. 

«Ми дамо змогу українським воякам битися за українську та європейську свободу, бо ви б’єтеся за всіх нас», – сказала вона.

Високий представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що ЄС допомагатиме Офісу Генерального прокурора в наданні доказів Міжнародному кримінальному суду.

Він також повідомив про те, що Представництво ЄС в Україні повертається працювати до Києва. Жозеп Боррель переконаний, що цей приклад наслідуватимуть і посольства країн – членів Євросоюзу.

«Ви б'єтеся за нас, ви воюєте за нас. І найменше, що ми можемо зробити, це дати вам зброю. Щоб ви отримали ту зброю, яка вам потрібна, щоб опиратися, щоб битися й перемагати», – наголосив Високий представник ЄС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux