Як громади управляли своїм майном через онлайн-аукціони у 2023 році
опубліковано 25 січня 2024 року о 15:00

За підсумками 2023 року щорічний рейтинг міст Прозорро.Продажі очолили Золотоноша Черкаської області, Балта в Одеській області та Київ. Загалом до рейтингу потрапили 26 міст, які найактивніше реалізовували свої активи на Прозорро.Продажі у 2023 році. Сумарний дохід громад, що потрапили до цьогорічного рейтингу, склав майже один мільярд гривень. 

«Органи місцевого самоврядування сьогодні — це драйвери змін на місцях, багато з яких активно долучаються до запроваджених міністерством програм, спрямованих на розвиток бізнесу. Водночас у громад є ще й великий потенціал, який вони можуть реалізувати самостійно, успішно продаючи та здаючи в оренду комунальну нерухомість та землі через Прозорро.Продажі. Державні онлайн-аукціони у 2023 році допомогли заробити до місцевих бюджетів щонайменше 1,6 млрд гривень. Це приклад того, як підвищення спроможності кожного окремого міста чи селища наближає нас до відновлення економіки країни загалом», - зазначив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

«У порівнянні з першим роком повномасштабного вторгнення у 2023 році ще кілька десятків міст повернулися до реалізації активів через державні онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Загалом у 2023 році з системою працювали 334 територіальні громади, які оголосили понад 7,3 тисячі успішних торгів з малої приватизації, оренди комунального майна та здачі в оренду й продажу земель. І це можливість для громад самостійно генерувати надходження до своїх бюджетів й залучати бізнес, який викуповує та бере в оренду комунальні активи», - додав Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі.

Органи місцевого самоврядування в Золотоноші успішно провели минулого року 61 аукціон із 78 оголошених. Завдяки онлайн-аукціонам місцевий бюджет отримав майже 1,9 млн гривень. 168 успішних торгів принесли Балті понад 23,3 млн гривень. А столичний бюджет у 2023 році поповнився на понад 141,4 млн гривень за підсумками майже пів тисячі аукціонів.

До першої п’ятірки міст із найвищою ефективністю управління майном через онлайн-аукціони потрапили також Луцьк та Лубни. Міські бюджети заробили понад 12,5 млн та майже 4,8 млн гривень відповідно від реалізації комунальних активів.

До топ-10 міст за підсумками 2023 року також увійшли Чернівці, Дніпро, Тернопіль, Львів та Кременчук.

Львів, який посів 9-ту сходинку, за результатами минулого року залучив найбільше коштів у системі серед усіх міст. Мала приватизація, оренда та земля принесли до його бюджету майже 160,4 млн гривень.

Методологія рейтингу:

  • Рейтинг охоплює період з 01 січня по 31 грудня 2023 року.
  • До рейтингу міст Прозорро.Продажі за 2023 рік були відібрані територіальні громади, які провели понад 60 успішних аукціонів за рік.
  • Рейтинг формувався як середнє значення таких показників:
  1. Бал за використання системи за трьома обов’язковими напрямами: максимальна кількість балів 3 (1 – земля, 1 – оренда, 1 – мала приватизація).
  2. Бал за конкурентність (відносно міста з найбільшою конкурентністю). У 2023 році бал розраховували відношенням середньої конкуренції досліджуваного міста до конкуренції у м. Белз (в середньому 2,81 учасника на торги).
  3. Бал за успішність (відносно міста з найбільшою часткою успішних аукціонів). 


    Цей показник вказує на ефективність продажу активів, коли місто не тільки виставляє лоти, а й завершує угоди. За 2023 рік бал обчислювали відносно Миколаєва з ефективністю торгів 87,5%.
  • При формуванні рейтингу не використовувався критерій доходу, оскільки вартість землі, нерухомості залежить від інфраструктури міста, кількості населення, наближеності до лінії фронту тощо.

Нагадаємо, за майже сім років роботи онлайн-аукціони Прозорро.Продажі допомогли залучити до місцевих бюджетів понад 6,3 млрд гривень. Управління майном громад, а саме продаж обʼєктів малої приватизації, оренда комунального майна та оренда й продаж земель комунальної власності через державні онлайн-аукціони Прозорро.Продажі є обовʼязковими для органів місцевого самоврядування відповідно до законодавства. Продаж сільгоспземель державної та комунальної власності заборонений відповідно до Земельного кодексу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux