Виснаження, вигорання, депресія – як розрізнити та що робити
опубліковано 03 листопада 2023 року о 10:00

Ну як так? Людина щойно назвалася, а вже за мить її ім’я вилетіло з твоєї голови. Або ніяковієш під час розмови, бо наче кожною клітинкою тіла відчуваєш, як не можеш зосередитися. Чи працездатність стрімко знижується, ти випадаєш з обойми та не встигаєш за мінливістю цього світу.

Бувало таке?

Усе це – спільні ознаки трьох психоемоційних спадів: виснаження, вигорання та депресії. Але, як завжди, всюди є те саме особливе «але». Дуже важливо вміти розрізняти ці стани, адже для кожного з них своя система подальших дій. І якщо щастя люди відчувають більш-менш однаково, то «падає» кожен по-своєму.

Вийти зі стану виснаження допоможе відпочинок. Саме тому важливо не займатися робочими питаннями у вихідні, а відпустку проводити якомога далі від дому. Або хоча б змінювати вид діяльності – з інтелектуальної на фізичну чи навпаки. Відірватися від комп’ютера та облаштувати квітник біля будинку? Супер! Після важких буднів на виробництві поніжитися у ліжку під улюблений фільм? Підходить! Зміна світу, зміна атмосфери, зміна колективу, зміна фіксації на певних речах – це все дієво.

«Чому це так важливо? Тому що при виснаженні у людини не вистачає енергії. Вона береться за все одразу, але нічого не може закінчити. Як діяти? Обмежувати себе та робити одну справу, а не 10, навіть якщо ви так звикли. Саме в цьому стані відмова, обмеження, певні психологічні кордони відбудовуватимуть ментальну цілісність. Бо інакше може дійти до того, що виснажена людина психологічно буде не здатна робити навіть такі прості речі, як почистити зуби та умитися», – пояснює супервізор проєкту "Психосоціальна пвдтримка під час війни" Сергій Міщук.

Ще більш важкий емоційний спад, у якому вже є ризик психосоматизації, – це вигорання. Люди можуть почати хворіти: не тиждень чи другий, а місяцями, з температурою, порушеннями імунітету. Для вигорання характерні також агресивні реакції, конфліктність, виникнення шкідливих залежностей. І якщо до виснаження призводить одноманітність день у день, то причиною вигорання стають ментальні гойдалки.

Як здолати виснаження - дивіться у картках.

Ти як? Безбар'єрність

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux