Осінньо-зимовий період зі зменшенням кількості сонця – час, коли варто особливо ретельно дбати про профілактику нестачі вітаміну D.
Вітамін D:
Одними з найкращих джерел вітаміну D є м’ясо жирної риби (оселедець, лосось, тунець, скумбрія) і риб’ячий жир. Він також міститься в яєчних жовтках, печінці, грибах, сирах. Якщо йдеться про весняно-літній сезон, то регулярного збалансованого харчування і перебування на вулиці 10–15 хв достатньо, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну D.
ВАЖЛИВО: не призначайте собі дієтичні добавки самостійно.
Варто пам’ятати, що люди різного віку потребують різної кількості вітаміну D. Його передозування може призвести до накопичення солей кальцію в суглобах, нирках, підвищення рівня кальцію в сироватці крові, сечі та відкладення мінеральних речовин у м’яких тканинах.
Обговоріть це зі своїм лікарем, щоби переконатися, що споживана кількість вітаміну D відповідає вашим потребам.