Відпуск ліків за е-рецептом: як підготуватися фармацевтам та керівникам аптек
опубліковано 20 березня 2023 року о 09:29

З квітня 2023 року пацієнти почнуть отримувати електронний рецепт для придбання рецептурних ліків за власні кошти. Виключення – окуповані території та райони проведення бойових дій.

Електронний рецепт пошириться на всі рецептурні ліки, які зареєстровані в Україні та містяться в Державному реєстрі лікарських засобів. Рішення буде впроваджуватися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків у разі відсутності електроенергії чи звʼязку в медичному закладі.

Електронний рецепт спростить аптечним закладам виконання вимог законодавства щодо рецептурного відпуску лікарських засобів. І що головне – таке рішення сприятиме захисту здоровʼя пацієнта, відповідальному вживанню рецептурних лікарських засобів та надійному контролю за їх відпуском.

Як підготуватися?

Якщо ваш аптечний заклад уже працює з електронним рецептом у межах програми реімбурсації “Доступні ліки”, або відпускає антибіотики чи наркотичні (психотропні) лікарські засоби за е-рецептом не потрібно жодної додаткової підготовки. Також не потрібно укладати додаткових договорів з НСЗУ. Передусім рекомендуємо звернутися до представників медичної інформаційної системи, що встановлена у вашій аптеці, та уточнити, коли стане доступним відповідний функціонал. Також подбайте про отримання КЕП для усіх працівників.

Якщо до цього ваша аптека не працювала з електронним рецептом необхідно:

Крок 1. Оберіть медичну інформаційну систему (МІС) та укладіть з нею договір. Перелік підключених МІС можна знайти на сайті системи – ehealth.gov.ua у розділі «Підключені до ЕСОЗ МІС».

Крок 2. Безпосередньо зареєструйте аптеку, її підрозділи та керівника в ЕСОЗ. Для цього потрібна інформація про заклад, його ліцензію, активна поштова адреса та діючий кваліфікований електронний підпис керівника закладу.

У разі якщо ваша аптека здійснює відпуск наркотичних (психотропних) ліків, зареєструйте додаткову ліцензію «Господарська діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів».

Крок 3. Верифікація закладу (здійснюється на боці системи). Якщо всі дані було внесено вірно, заклад буде успішно верифікований в ЕСОЗ. Якщо ні – ви отримаєте рекомендації, що потрібно зробити.

Крок 4. Зареєструйте працівників аптеки в ЕСОЗ.

Подбайте про забезпечення персоналу кваліфікованим електронним підписом для підтвердження дій у системі

Крок 5. Розмістіть інформаційну наліпку «Відпускаємо ліки за е-рецептом».

Зробіть це в зоні, помітній для відвідувачів закладу.

У цілому реєстрація аптеки в ЕСОЗ є простою, а підтримка вашої МІС зорієнтує вас щодо того, як коректно та швидко внести дані до відповідних полів.

Після проходження цих кроків, працівники аптек зможуть працювати з функціоналом погашення е-рецепта, як тільки функціонал стане доступним в ЕСОЗ.

Використовуючи функціонал е-рецепта, аптеки додатково зможуть здійснювати відпуск препаратів за програмою реімбурсації “Доступні ліки”.

Як відпустити ліки за е-рецептом в ЕСОЗ?

пацієнт на прийомі в лікаря отримає електронний рецепт, а зокрема – номер рецепта та кодом його погашення та за потреби інформаційну довідку. Зауважте, що наразі інформаційна довідка не прирівнюється до електронного рецепта, отже, відпускати ліки виключно за інформаційною довідкою поза ЕСОЗ не допускається. Також не потрібно робити жодних позначок на довідці.

фармацевт може просканувати штрих-код, що міститься на інформаційній довідці, сканером або ввести 16-значний код до МІС вручну;

далі в інтерфейсі МІС з’явиться перелік торгових назв ліків, що доступні до відпуску згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів;

наступним кроком пацієнт обирає серед запропонованих варіантів торгову назву препарату, керуючись власним вибором та фінансовими можливостями.

для завершення відпуску ліків в ЕСОЗ необхідно ввести код підтвердження, а у разі відпуску наркотичних (психотропних) ліків або препаратів, що підлягають відшкодування за програмою “Доступні ліки” – накласти КЕП працівника аптеки.

Для довідки:

З метою виконання вимог законодавства щодо рецептурного призначення та відпуску рецептурних лікарських засобів запланований поетапний перехід на електронний рецепт.

Нарізі триває підготовка до третього етапу у рамках запровадження електронного рецепта в Україні. Попередньо в серпні 2022 було успішно запущено е-рецепт на антибіотики, а з листопада 2022 електронний рецепт поширився на наркотичні (психотропні) ліки.

Таке рішення сприятиме захисту здоровʼя пацієнта, відповідальному вживанню рецептурних лікарських засобів та надійному контролю за їх відпуском. Адже рецептурні препарати є ефективними при лікуванні сотень захворювань, однак неправильне застосування цих ліків може мати серйозні наслідки, зокрема і летальні. Так електронний рецепт дозволить мінімізувати негативні прояви самолікування та убезпечити пацієнта.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux