В одній із громад області аудитори виявили неефективних рішень на понад 69,0 млн грн та порушень, що призвели до втрат, на суму понад 3,3 млн гривень
опубліковано 29 серпня 2024 року о 12:00

Аудитори Буковини під час контрольних заходів в одній із міських територіальних громад встановили низку чинників, які не сприяють максимальному залученню додаткових доходів до бюджету громади через застосування низьких ставок податку для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності комерційних структур; невжиття заходів щодо актуалізації розміру орендної плати за землю; нездійснення контролю за виконанням рішень сесії щодо сплати збору за місця для паркування транспортних засобів тощо.

Також втрачено можливість зекономити кошти бюджету громади через непроведення оптимізації закладів освіти; необґрунтоване відхилення найбільш вигідної пропозиції учасника під час закупівлі електроенергії; використання на виплату премій та надбавок коштів, які без утворення старостинських округів були заплановані на утримання посад старостів.

Під час аудиту проведено ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності та встановлено незаконних та нецільових витрат на 2,5 млн грн, з яких відшкодовано 0,7 млн гривень.

Серед ключових порушень слід зазначити: зайво оплачено 544,3 тис. грн за завищені обсяги ремонтних робіт; укладено додаткові угоди щодо збільшення ціни, зокрема, без документального підтвердження коливання ціни товару на ринку та у більшому розмірі, ніж передбачено умовами основного договору, чим завдано громаді матеріальної шкоди загалом на 460,2 тис. грн; проведено понаднормове списання на харчування вихованців та учнів закладів освіти та списання непередбачених нормами продуктів харчування на загальну суму 724,8 тис. гривень.

Також ревізією встановлено недоотримання доходів бюджетом на понад 0,8 млн грн, у тому числі через внесення орендарем плати за розміщення зовнішньої реклами за старими тарифами. Крім того, встановлені порушення під час виплати заробітної плати працівникам та інші недоліки.

На основі проведених контрольних заходів було надано 19 пропозицій щодо покращення ефективності діяльності територіальної громади та надіслано вимоги щодо усунення порушень.

Матеріали контрольних заходів для відповідного реагування передано до правоохоронних органів. За результатами їх розгляду по матеріалах ревізії розпочато досудове розслідування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux