Україна забезпечить протезуванням кожного, хто його потребуватиме
опубліковано 01 липня 2022 року о 10:00

МОЗ, спільно з Мінсоцполітики, Мінветеранів та Командуванням Медичних сил ЗСУ провели чергову координаційну зустріч з обговорення шляхів забезпечення протезуванням, аби пацієнти, які втратили кінцівки, мали доступ до сучасних протезів в Україні, а не за кордоном.

Зокрема, працюємо над створенням системи реабілітаційної допомоги, за якої людина буде отримувати безперервну реабілітацію, що розпочинатиметься одразу після ампутації, продовжиться протезуванням та подальшою довготривалою реабілітацією. Тобто пацієнт, який зазнав ампутації кінцівок, одразу в лікарні отримає реабілітаційну допомогу включно із забезпеченням тренувальним протезом та, згодом, первинне протезування.

Наразі триває робота з міжнародними партнерами для постачання достатньої кількості тренувальних протезів до лікарень, які надають первинну стаціонарну реабілітацію. Це дозволить пацієнтові з ампутацію ноги за допомогою мультидисциплінарної реабілітаційної команди якнайшвидше встати та навчитися ходити. Одночасно відбувається процес формування кукси та пацієнт разом з реабілітаційною командою визначає вид свого первинного протеза.

Міністерство соціальної політики України завершує роботу над буклетом, де буде повна інформація щодо виробників та видів протезів, вартість яких повністю покривається коштами державного бюджету. Ці буклети надаватимуться пацієнтам у лікарнях.

«За чотири місяці війни ми вже фіксуємо, що кількість пацієнтів, які в майбутньому потребуватимуть протезування, вимірюється сотнями. Тому основні зусилля зосереджені на тому, аби українець, який втратив кінцівку, якнайшвидше отримав необхідну реабілітацію та якісний протез, що дозволить в максимально короткі терміни повернутися до активного життя, – заявив Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час координаційної зустрічі з представниками міністерств.

Також розпочато перемовини з провідними європейськими компаніями-виробниками протезів, щодо розміщення їхніх промислових потужностей в Україні. Оскільки для сотень пацієнтів, які втратили кінцівки, важливо не лише отримати сучасний протез, а й згодом мати змогу обслуговувати його в Україні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux