Конкурсна комісія Міністерства освіти і науки України відібрала 3 заклади профосвіти Буковини, які цьогоріч отримають кошти на облаштування нових або дооснащення раніше створених навчально-практичних центрів. Так, у чернівецькому вищому професійному училищі №3 такий центр готуватиме фахівців за напрямками «технології виготовлення одягу», «закрійник», «кравець», «квіткар», «модистка головних уборів». У ПТУ№8 новий освітній простір організують для майбутніх кухарів, кондитерів, офіціантів, барменів, а у Сокирянському училищі – трактористів, слюсарів та водіїв. Про це повідомляє Урядовий портал.
«Цього року надійшло багато заявок для створення центрів за технологічно складними професіями. Йдеться, наприклад, про верстатників широкого профілю, електрогазозварників, токарів, електромонтажників. Ми безсумнівно підтримали їх, адже частина цих професій є гостро затребуваною на ринку праці. Разом з тим, традиційно, популярною лишилася сфера послуг. Частина поданих заявок буде профінансована за професією кухаря, кондитера, швачки та інших. За цими професіями навчається переважна більшість учнів», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.
Він також пояснив, що МОН вже розпочало підготовку проекту розпорядження Кабінету Міністрів України, яке дозволить розподілити субвенцію у розмірі 150 млн грн між визначеними областями. Оскільки створення навчально-практичних центрів відбувається на умовах співфінансування, частину коштів від загальної вартості центрів мають покрити місцеві бюджети, заклади освіти або інші соціальні партнери.
Загалом до переліку закладів, які отримають підтримку на створення центру, увійшли профтехи з усіх регіонів країни. Планується створення 55 нових центрів та дооснащення 7 вже наявних.
Перелік закладів та обсяг фінансування майбутніх центрів визначено наказом Міністерства освіти і науки № 846, який 27 липня 2021 року опубліковано на сайті відомства.
Нагадаємо, нещодавно у Глибоцькому професійному ліцеї розпочав роботу вже п’ятий навчально-практичний центр, у якому готуватимуть плодоовочівників.