У Мінсоцполітики підбили підсумки перших дев’яти місяців роботи центрів життєстійкості
опубліковано 20 серпня 2024 року о 16:00

Для підтримки ментального здоров’я українців Міністерство соціальної політики запустило пілотний проект — Центри життєстійкості. Сьогодні безбар’єрні простори працюють у 22 областях. Там кожен житель громади може безкоштовно отримати психологічну допомогу та проконсультуватися з різних соціальних питань.

“Центри життєстійкості – це місця, де люди знаходять опору, відновлюються та вчаться бути стійкими разом. Наша мета – забезпечити, щоб кожен, незалежно від місця проживання, мав доступ до цих послуг без бар'єрів, адже саме люди є основою згуртованості та сили громади,” - ділиться Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

Кожен такий Центр облаштований за принципами безбар’єрності

 і туди може звернутися будь-хто з жителів громади. У таких осередках надають комплексну послугу з формування життєстійкості. Вона включає:

· первинну консультацію з подальшим перенаправленням до потрібних служб і організацій;

· психосоціальну підтримку, а саме індивідуальні консультації психолога, групові заняття та тренінги;

· підтримку сімей (тренінги з розвитку батьківських компетентностей, заняття для дітей та родинні заходи);

· майданчик для запуску власних волонтерських ініціатив для покращення життя у своїй громаді.

Перші дев’ять місяців життя проекту у цифрах

У жовтні 2023 року Уряд затвердив проект як частину Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Перші Центри запрацювали з грудня минулого року. Упродовж 2024-го до проекту долучилося 200 територіальних громад. З-поміж них 5 - це релоковані (з тимчасово окупованих територій). А саме — Мелітопольська та Енергодарська у Запоріжжі, Сартанська (Донецька обл.) у Львові, а також Мангушська та Нікольська (Донецька обл.) у Києві.

У лютому Мінсоцполітики профінансувало 14 команд Центрів життєстійкості, а до серпня їхня кількість зросла до 162. Сьогодні в рамках проекту виплачено майже 48 мільйонів гривень, а для повного фінансування програми в бюджеті закладено близько 430 мільйонів гривень.

Кошти держбюджету йдуть на оплату праці фахівців Центрів. Зараз це вже понад 700 спеціалістів - психологів, соціальних менеджерів та фахівців соціальної роботи. Спільно з партнерами – міжнародними фондами ЮНІСЕФ та ВООЗ, агрохолдингом “Астарта” та НаУКМА – Міністерство організувало ряд навчальних програм для підготовки співробітників Центрів життєстійкості: “Батьківство без стресу”, “Самодопомога Плюс” і “Перша психологічна допомога”.

Десятки тисяч українців уже отримали підтримку в Центрах життєстійкості. У планах Міністерства – збільшення кількості Центрів життєстійкості до 200 у 2024-му році та ще вдвічі – у 2025-му. У фокусі – підтримка військовослужбовців та їхніх родин, інтеграція внутрішньо переміщених осіб у громадах та запровадження програми ментального відновлення жінок задля повернення економічної активності.

Пілотний проект Міністерства соціальної політики реалізується в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” першої леді Олени Зеленської. Його завдання – допомогти кожній людині долати стрес, відновлюватися після кризових подій та, попри усі виклики, залишатися включеним в життя.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux