У Києві відкрилася фотовиставка про героїчну роботу саперів ДСНС
опубліковано 06 квітня 2023 року о 13:00

4 квітня Державна служба України з надзвичайних ситуацій у партнерстві з Програмою розвитку ООН (ПРООН) відкрила у Києві на станції метро «Золоті Ворота» фотовиставку під назвою «Війна очима піротехніків ДСНС» з нагоди Міжнародного дня просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в протимінній діяльності. Ця подія стала можливою завдяки щедрій підтримці Європейського Союзу та урядів Японії, Хорватії, Данії, Франції та Великої Британії. Мета виставки — висвітлити досвід саперів, які, ризикуючи життям, знешкоджують міни та боєприпаси, що не розірвалися.

В результаті 13 місяців війни Україна має в межах своїх кордонів одну з найбільших у світі зон, забруднених мінами і боєприпасами, що не вибухнули. За оцінками, вибухонебезпечні предмети становлять ризик для понад 14 млн українців, а площа потенційно уражених мінами територій складає понад 174 тисячі кв.км. Це 30 % території України, або вчетверо більше за площу Швейцарії.

Голова ДСНС Сергій Крук впевнений – міни та боєприпаси, що не вибухнули, завдають жителям країни великих страждань: «Нерозірвані міни, спеціально встановлені пастки несуть величезну небезпеку для мирного населення. Саме тому одним із пріоритетних завдань щодо відновлення життєдіяльності країни є розмінування, в першу чергу, об’єктів критичної та енергетичної інфраструктури. Нам потрібно повернути безпечне життя на деокуповані території, що дозволить першочергово розвивати економічну складову регіонів і України в цілому».

На відкритті фотовиставки Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє зазначив, що можуть знадобитися десятиліття, аби очистити територію України від мін та вибухонебезпечних залишків війни. «Бюджет, потрібний для відбудови України, колосальний — близько 411 млрд дол. США. З них 37,6 млрд дол. США необхідні для розмінування територій», — зазначив він. Сільє подякував Урядам Канади, Хорватії, Данії, ЄС, Франції, Японії та Великої Британії за щедру й тривалу підтримку. Він зазначив, що різниця між наявним внеском та потрібною сумою втім залишається великою. «Ми заохочуємо міжнародну спільноту продовжувати й нарощувати підтримку процесу розмінування в Україні. Це неймовірний виклик, який потребує спільних зусиль», — вважає він.

ПРООН надає фахове технічне обладнання Державній службі України з надзвичайних ситуацій (ДСНС). ДСНС очолює заходи екстреного розмінування. З лютого 2022 року фахівці ДСНС знешкодили близько 340 000 мін та боєприпасів, що не вибухнули. Національні та міжнародні комерційні компанії також відіграють важливу роль в цьому процесі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux