У Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука відбувся допрем’єрний показ фільму «ПАМФІР»
опубліковано 22 березня 2023 року о 13:30

На сеансі були присутні режисер картини Дмитро Сухолиткий-Собчук, а також головні актори Олександр Яцентюк та Соломія Кирилова.

Завітав на допрем’єрний показ і начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк. 

«Приємно, що буковинські традиції викликали такий резонанс і непідробну цікавість, а наша Маланка тепер відома на увесь світ. Саме такі традиції ми повинні берегти та передавати нашим нащадкам. 

Радий, що і обласна адміністрація долучилась до цього, адже частину коштів на зйомки стрічки виділили з обласного бюджету. Ми, зі свого боку, намагатимемось і надалі підтримувати важливі культурні проєкти», – сказав Руслан Запаранюк.

«Памфір» – український ігровий фільм 2022 року режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука. Він розповідає історію про хорошого сім’янина, якому доля дає випробування, де він звертає з чесного шляху заради своєї сім’ї. Напередодні традиційного карнавалу Маланки, Памфір, після тривалої відсутності, повертається до своєї родини на заході України. 

У 2019 році «Памфір» став одним із переможців 11-го конкурсного відбору Держкіно та отримав державну фінансову підтримку. Стрічка також отримала підтримку Польського Інституту Кіно (PISF), швейцарського фонду Visions Sud Est, одного із найбільш відомих європейських фондів, які фінансують експериментальне кіно — Hubert Bals Fund, французького національного центру кіно — CNC Aide aux cínemas du monde, міжнародного фонду Goteborg Film Fund та Чернівецької обласної державної адміністрації. У 2021 році в рамках Регіональної програми розвитку культури на 2020-2022 роки було виділено 1,5 млн. грн.

Стрічку відібрали до участі в 54-му «Двотижневику режисерів» — паралельній програмі Каннського міжнародного кінофестивалю, що проходив у 2022 році в місті Канни (Франція). 

Фільм отримав нагороду «The Palić Tower» за найкращу режисуру від міжнародного журі та «Спеціальну відмінність» від FIPRESCI на кінофестивалі «Palić European Film Festival» у Сербії. 

Картина, що вийде в український прокат з 23 березня — знакова для Чернівців, адже події за сюжетом розгортаються та фільмувались саме у західних областях України — Чернівецькій та Івано-Франківській напередодні традиційного святкування Маланки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux