Кухар, кондитер, офіціант та бармен. Ці професії буковинці тепер можуть опанувати у сучасному навчально-практичному центрі харчових технологій та ресторанного сервісу. Облаштували його на базі Чернівецького професійно-технічного училища №8. Із потужностями нового освітнього простору ознайомилася заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ірина Ісопенко.
«Створення навчально-практичних центрів – це один із найуспішніших проєктів української освіти. Нині на базі вашого училища завдяки державній підтримці, нашій спільній успішній взаємодії відкриваємо вже 11-й такий заклад на Буковині. Тут не лише готуватимуть кваліфіковані кадри для ресторанного бізнесу, а й навчатимуть сучасним технікам, методикам приготування і професійних кухарів. Такі центри – це потужна інвестиція у економічне майбутнє нашого краю», – сказала Ірина Ісопенко.
Центр харчових технологій та ресторанного сервісу у ПТУ №8 – це територія навчання, розвитку та інновацій кулінарної індустрії Буковини. Він складається із гарячого, кондитерського, холодного, заготівельного та мийного цехів. Також тут працює сервірувальна кімната. У центр закупили сучасне теплове, холодильне, механічне обладнання. Також придбали новий кухонний посуд та інвентар. Загалом же на облаштування центру витратили півтора мільйона гривень.
«Для створення навчально-практичного центру ми отримали державну субвенцію. Це, зокрема, 998, 7 тисяч гривень. Також залучили кошти місцевого бюджету та закладу освіти (спецфонду). Йдеться про 430 тисяч гривень. Всі гроші освоїли повністю», – зазначив директор Чернівецького професійно-технічного училища №8 Роман Цвірінько.
Під час відкриття навчально-практичного центру харчових технологій та ресторанного сервісу студенти ПТУ також провели майстер-класи із приготування десертів та коктейлів.