Своєчасна виплата зарплати медикам має бути пріоритетом №1 для керівника лікарні, – Віктор Ляшко
опубліковано 19 вересня 2022 року о 17:15

Керівник кожного медичного закладу перш за все має бути ефективним менеджером, який якісно формує та розподіляє бюджет лікарні, спрямовуючи його як на розвиток закладу, так і на виплату гідної заробітної плати медикам. Про це Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко наголосив під час робочого візиту на Закарпаття, де провів зустріч із керівництвом області та медичних закладів регіону.

За його словами, затримки з виплатою заробітної плати медикам у деяких медичних закладах виникають саме через недбалість керівництва, яке нераціонально використовує кошти та штучно створює заборгованість перед працівниками.

Зокрема, у Свалявській центральній районній лікарні мали саме таку ситуацію, коли попередній керівник неефективно працював та залишив заклад із заборгованістю з виплати зарплат колективу. Борг вдалося повністю погасити за короткий час завдяки призначенню нового керівника. Наразі лікарня розвивається, планує нові напрямки роботи та вчасно забезпечує виплату заробітних плат.

«Ми розуміємо, що сьогодні наші лікарі роблять просто нереальні речі. Вони працюють 24/7 у надважких умовах. Тому взагалі не може бути жодних компромісів щодо забезпечення наших медиків ринковою заробітною платою. Зі свого боку держава доклала максимум зусиль, щоб кожен медичний заклад був забезпечений коштами на заробітні плати медичним працівникам, далі – справа за керівництвом медичних закладів, – говорить Віктор Ляшко. – Ще раз наголошую, що важливо не тільки те, скільки коштів лікарня отримує, а й те, як ними розпоряджається керівник закладу. Ми можемо взяти дві лікарні, які отримують майже однакове фінансування, однак зарплати та розвиток в них можуть кардинально відрізнятися. Через те, що десь керівник – ефективний менеджер, а десь, на жаль, ні».

Ще в січні 2022 року Уряд встановив розмір базової зарплати медикам: не менше ніж 20 000 гривень для лікаря та 13 500 гривень для медичної сестри. Медики, які працюють повний робочий день, не повинні отримувати зарплату нижче цього рівня.

Міністр охорони здоров'я також нагадав, що Національна служба здоров'я вчасно перераховує медичним закладам кошти і в достатньому об'ємі. Завдання керівництва лікарні – здійснювати з цих коштів своєчасні виплати заробітної плати медикам.

Водночас лікарні, яким не вистачає коштів на виплату заробітної плати, ще з початку року отримують пакет дофінансування «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги». Претендувати на нього могли медзаклади, у яких укладено договір із НСЗУ та які за даними бухгалтерського обліку були неспроможними виконати постанову уряду щодо забезпечення ринкової заробітної плати медпрацівникам. Зокрема, за серпень 101 заклад охорони здоров'я отримав пакет дофінансування від Національної служби здоров’я України.

Також Міністр акцентував на тому, що переведення медиків з метою «економії» коштів на 0,5 чи 0,75 ставки, коли вони працюють повний робочий день, – неприпустимо.

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що з початку року середня зарплата лікаря зросла на понад 30% – до 24 150 грн, а середня зарплата медичної сестри підвищилася з 13 800 до 16 010 грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux