Створюємо умови для того, щоб внутрішньо переміщені особи мали роботу та залишилися жити на Буковині
опубліковано 16 квітня 2024 року о 16:00

Начальник ЧОВА Руслан Запаранюк: Відкриття та розширення власного бізнесу завдяки грантовим державним програмам та підтримці міжнародних партнерів, можливість отримати нову професію за програмами профнавчання, працевлаштування через послуги центру зайнятості - створюємо умови для того, щоб внутрішньо переміщені особи мали роботу та залишилися жити на Буковині.

Під час перебування у Чернівцях віце-прем'єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук відвідала кафе, яке відкрили переселенці зі Словʼянська.

Сімейний ресторан «Ультра Family» працював у Слов’янську із 2006 року. Після початку повномасштабного вторгнення власниця кафе Поліна Семенець та колектив закладу разом із родинами переїхали до Чернівців. Пані Поліна отримала допомогу від держави у вигляді гранту на розвиток бізнесу і відновила кафе уже в Чернівцях. Оновлене кафе назвали «Ультра Бабуся» на честь головної шеф-кухарки закладу Ірини Михайлівни. Вона родом з Чернівців, але багато років проживала у Слов’янську.

У Чернівецькій області 33% внутрішньо переміщених осіб, які проживають у місцях тимчасового проживання, вже працевлаштовані. 900 людей знайшли роботу через центр зайнятості. Мікрогранти від держави для започаткування або розширення бізнесу у Чернівецькій області вже отримали 24 внутрішньо переміщені особи, а 155 підприємців скористалися грантовою допомогою в рамках програм від міжнародних партнерів.

Вони займаються виготовленням та реалізацією весільних аксесуарів, надають послуги у сфері харчування, косметології та медицини.

З початку великої війни Чернівецька область прихистила понад сто підприємств з регіонів, де ведуться активні бойові дії, і незмінно входить до трійки лідерів серед областей, які прийняли найбільше релокованого бізнесу.

Наразі у нас налічується 80 релокованих підприємств. Там працюють понад півтори тисячі внутрішньо переміщених осіб з різних областей, а також буковинці.

З метою підтримки локального підприємництва, в області діє «Комплексна програма розвитку малого і середнього бізнесу». Також минулого тижня область доєдналася до платформи «Зроблено в Україні» – новітнього майданчика для постійного прямого діалогу держави і бізнесу. Для ефективного впровадження цього інструменту у ході візиту Президента України Володимира Зеленського до Чернівців відкрили фізичний офіс на базі Чернівецької філії обласного центру зайнятості, де фактичні чи майбутні власники бізнесу можуть отримати вичерпну консультацію і допомогу.

Дбаємо про розвиток українського бізнесу і підтримуємо ЗСУ!

Разом переможемо!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux