Стане безбар’єрним: У Львові готується до відкриття оновлений музей Пінзеля
опубліковано 03 грудня 2021 року о 14:23

У Львові після оновлення відкриється музей Пінзеля, де експоновані 29 робіт унікального майстра барокової скульптури, 5 робіт його учнів та 9 малярських портретів шляхти і духовенства. Наразі в музеї завершуються роботи з облаштування безбар’єрного простору, він має стати повністю доступним для різних відвідувачів, в тому числі людей порушеннями зору чи слуху, літніх людей, батьків з маленькими дітьми тощо.



Початок змін у музеї було закладено зусиллями активних громадян. У 2020 році громадська організація «17» роздрукувала експоновані скульптури Пінзеля на 3D-принтері, що дозволило вивчати їх на дотик людям з порушеннями зору. Широке бачення трансформацій, які перетворили б прострір музею у повністю доступний, було запропоновано у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів».

«Безбар'єрність відкриває можливості. Я сама в цьому переконалась тут, у Музеї Пінзеля, занурившись у світ великого генія – через звуки, дотики та візуально. Сила, потужна енергія та водночас спокій, який передають роботи цього майстра скульптури, стали доступними для кожного. І це без перебільшення унікальна подія, яка точно знайде відображення на мистецькій мапі світу. Я дуже хотіла б, щоб досвід львівського музею масштабувався по всій Україні, мистецтво має бути безбар'єрним», - зазначила Олена Зеленська у ході нещодавнього візиту до музею.


Серед елементів доступності, реалізованих тут, – тактильна доріжка від зупинки громадського транспорту до будівлі музею, звукові маячки на вході, що допомагають зорієнтуватися у просторі людям з порушеннями зору, зрозуміла навігація всередині приміщення, підйомник, що веде до зали з експонатами.



Відвідувачі можуть скористатися аудіогідом, для людей з порушеннями слуху є нагода ознайомитися з експонатами через відеоописи, людей з порушеннями зору – через аудіодискрипцію чи на дотик.

«Безбар’єрність – не про створення спеціальних умов для окремих людей. Зміни в Музеї Пінзеля є черговим доказом цього. Скористатися аудіогідом чи дізнатися про експозиції через відеоописи – зручно для всіх відвідувачів. Погодьтеся, що кожен з нас почувається комфортніше, якщо перед нами – зрозуміла навігація, а на шляху, який ми долаємо, немає бар'єрів», - додала перша леді.



Олена Зеленська закликала всіх, хто має бажання і можливості робити мистецтво безбар’єрним, переймати досвід музею Пінзеля. Очікується, що уже на початку грудня він прийме перших відвідувачів.



Зміни в музеї Пінзеля стають можливими за партнерства студії універсального дизайну ORFO, громадського руху «Соціальна єдність», громадської ініціативи «My future heritage», громадських організацій «17» і «Happy today» та за підтримки Володимира Висоцького – експерта з архітектурної доступності та інклюзивних соціальних практик, Фазиля Аскерова – голови правління Асоціації розвитку туризму і Оксани Потимко – керівниці Ресурсного центру Національного університету «Львівська політехніка». Координував роботу Тарас Возняк, директор Мережі львівських музеїв, сприяв трансформаціям очільник Львова Андрій Садовий.



Музей Пінзеля у Львові працює з 1996 року в приміщенні колишнього костелу кларисок. Разом з іншими творами мистецтва тут експоновані 29 робіт Пінзеля – унікального майстра барокової скульптури, який близько 15 років свого життя провів на західній Україні, 5 робіт його учнів та 9 малярських портретів шляхти і духовенства. Серед відомих робіт Пінзеля – статуя святого Юрія Змієборця, розміщена на фасаді собору святого Юра у Львові, скульптура «Самсон, що роздирає пащу лева», «Ангели», яких свого часу експонували у Луврі в Парижі, скульптури для святинь у Бучачі, Монастириськах, Городенці, Годовиці та низці інших українських міст.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux