Скільки має тривати самоізоляція та коли робити тест на COVID-19: відповідає головний санітарний лікар України
опубліковано 04 лютого 2022 року о 12:10

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін на брифінгу щодо ситуації із поширенням COVID-19 розповів про особливості тестування на коронавірус, терміни самоізоляції та підстави для її завершення. 

«Тестування на COVID-19 варто робити у разі будь-яких симптомів вірусного захворювання. Тобто кашель, нежить, біль у горлі, температура – це вже підстава для того, щоб зробити тест на коронавірус. Направлення на безоплатне тестування можна отримати у вашого сімейного лікаря», – пояснив головний державний санітарний лікар. 

Він наголосив, що для встановлення діагнозу «COVID-19» достатньо і результату експрес-тесту на антиген. Проте йдеться лише про ті випадки, коли у людини вже є симптоми вірусного захворювання чи коронавірусу. 

«Інакше кажучи, якщо у людини є симптоми ГРВІ а результат експрес-тестування виявився позитивним, то підтверджувати його ПЛР-тестом не потрібно», – додав Ігор Кузін. 

Водночас, якщо у людини є симптоми вірусного захворювання, а результат експрес-тесту на антиген виявився негативним, то такий пацієнт може бути додатково протестований методом ПЛР. 

Самоізоляція людини, у якої підтвердили COVID-19, має тривати щонайменше 10 днів. Якщо з 10 дня після появи симптомів протягом трьох днів симптоми відсутні, то самоізоляцію можна завершувати. 

«Разом з тим, якщо пацієнт не має симптомів хвороби, а результат тестування виявився позитивним, то самоізоляцію варто завершувати із дотриманням тієї ж норми: якщо від 10 дня протягом трьох днів відсутні симптоми», – пояснив заступник міністра охорони здоров’я.  

Проте, якщо людина вирішила раніше зробити ПЛР-тест і його результат виявився негативним, то самоізоляцію також можна завершувати. Але варто пам’ятати, що таке тестування не можна проходити раніше, ніж через 10 днів від дати проведення першого тесту. 

Ігор Кузін також наголосив, що після завершення терміну самоізоляції додатково робити тест на COVID-19 не потрібно, але за умови, що всі терміни самоізоляції були дотримані. 

Наприкінці головний державний санітарний лікар Ігор Кузін нагадав, що кожна із вакцин, доступних в Україні, забезпечує захист від важкого перебігу коронавірусу.

«До прикладу, вакцина Moderna на 90% ефективна проти госпіталізації внаслідок «Омікрону» завдяки введеню бустерної дози. Зараз тільки цієї вакцини в Україні понад 2 мільйони», – підсумував Ігор Кузін. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux