Росія вже відходить від ультиматумів, але для повноцінних перемовин потрібна участь західних партнерів – Володимир Зеленський
опубліковано 12 березня 2022 року о 18:08

Президент України Володимир Зеленський наголошує на тому, що окупувати український народ неможливо, тому війна, яку розв'язала проти нашої країни Росія, обов'язково закінчиться нашою перемогою – це лише питання часу. Про це Глава держави сказав під час зустрічі з представниками іноземних ЗМІ.

«Сто відсотків ми знаємо, що буде перемога, і на сто відсотків ми не знаємо, коли це буде. Наші дипломати працюють і проговорюють деякі деталі адженди, яка може бути між Україною та Російською Федерацією. Я хотів би, щоб це сталося, і це був би реально, на практиці, а не на словах розпочатий процес врегулювання. Процес миру, процес закінчення війни», – зазначив Володимир Зеленський.

Як зауважив Президент, на початку переговорного процесу щодо завершення війни Росія часто висувала ультиматуми, на які Україна не погоджувалася, і військові дії посилювалися. Але сьогодні замість ультиматумів починається розмова. І це принципово інший підхід.

«Ми бачимо, що швидкої операції – триденної чи чотириденної – не відбулося. Окупації нашої держави, зміни керівництва нашої держави, зміни прапора нашої держави не відбулося. Впевнений, що й не відбудеться. І навіть якщо сюди привезти помирати мільйон російських громадян, то окупувати українців неможливо. Можна окупувати, заблокувати всі міста, засипати Україну трупами російських військових, але окупувати голову наших людей неможливо», – переконаний Глава держави.

При цьому Президент виступає за активніше залучення до переговорного процесу західних партнерів, лідерів західних країн.

«Тому що коли ми говоримо про пункти щодо гарантій безпеки нашої держави, то після такої кривавої війни просто довіряти Росії в Україні вже не зможуть. Тому, крім Російської Федерації, ці гарантії безпеки мають запропонувати й інші лідери», – наголосив він.

Володимир Зеленський зазначив, що деяким лідерам були передані питання, які проговорюють між собою українська та російська сторони.

Президент вважає, що початком переговорів щодо завершення війни має стати припинення вогню. Це, зокрема, розблокує гуманітарні процеси: евакуацію людей із постраждалих від бойових дій населених пунктів, а також доставку туди харчів, води та ліків.

«Це правильний людський, дипломатичний сигнал, із якого завжди починається закінчення війни в усі нормальні, цивілізовані часи», – додав він.

Глава держави наголосив на важливості отримання від РФ сигналу щодо готовності до діалогу, якого не було в останні роки.

«Думаю, я провів сотню переговорів з лідерами інших держав, яким давав усі можливості бути перемовниками, посередниками, медіаторами, будь-ким, щоб відбулася просто зустріч. Ви маєте знати, що всі ці тисячі людей загинули через те, що Росія жодного разу не підтвердила можливість зустрічі. І це їхня відповідальність абсолютно, повністю», – заявив Володимир Зеленський.

Відповідаючи на запитання щодо теоретичної можливості заходу російських військ до столиці України Києва, Президент зазначив, що у разі використання десятків чи сотень тисяч військових, яких зараз мобілізує Росія і які можуть прийти із сотнями чи тисячами танків, ці війська можуть зайти в Київ.

«Якщо вони робитимуть килимове бомбардування і просто вирішать стерти історичну пам'ять усього цього регіону, історію Київської Русі, історію Європи, вони зайдуть у Київ. Якщо вони знищать усіх нас – вони зайдуть у Київ. Якщо в цьому мета – тоді нехай заходять, і їм доведеться жити на цій землі самим, точно без нас. Друзів серед нас вони тут не знайдуть», – сказав Глава держави.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux