Реформа старшої профільної школи: у Чернівецькій ОВА обговорили перспективи формування мережі профільних ліцеїв
опубліковано 07 серпня 2024 року о 19:00

Реформа старшої профільної школи: у Чернівецькій ОВА обговорили перспективи формування мережі профільних ліцеїв

У рамках комунікаційної кампанії відбулося обговорення із депутатами Чернівецької обласної ради формування мережі закладів освіти Чернівецької області, які забезпечуватимуть профільну середню освіту.

Зустріч відбулася за участі Альони Атаманюк - першої заступниці начальника голови Чернівецької ОВА та Оксани Сакрієр - директорки Департаменту освіти і науки Чернівецької ОВА.

Серед основних причин реформи є те, що наразі учні 10-11 класів мають 15+ предметів та великий обсяг домашніх завдань; учнівство не має широкого вибору профілів і предметів /курсів; профорієнтаційна робота в школах часто несе формальний характер; 11-річна система освіти діє тільки у росії, білорусії, Азербайджані та не відповідає практиці країнам ЄС, частиною якого планує стати наша держава. Таким чином, Україна організовує перехід до 12-річного навчання, як це відбувається в багатьох цивілізованих країнах світу (країнах ЄС, Канаді, США).

Формування ефективної мережі професійних та академічних ліцеїв дозволить підвищити якість освіти та дасть можливість усім дітям обирати той профіль, до якого є здібності. Тому з 2027 року впроваджується трирічна профільна середня освіта (10-12 класи) за двома спрямуваннями: академічне (навчання у вищих навчальних закладах) та професійне (навчання у професійних, професійно-технічних закладах освіти).

«До 1 вересня 2024 року Департамент освіти і науки Чернівецької ОВА має сформувати та подати на затвердження мережі старшої профільної школи у Чернівецькій області. Упродовж червня- липня фахівці департаменту провели комунікаційні кампанії з територіальними громадами Чернівецької області щодо організації нової моделі профільного навчання та формування мережі академічних ліцеїв. Першочергово мають бути враховані і задоволені потреби дітей та їхнє право на отримання якісної освіти», - зазначає перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Представниками депутатського корпусу було презентовано передумови реформи профільної середньої освіти, основні аспекти формування мережі закладів освіти, таймінг реформи, дослідження PISA щодо надання якісної освіти у сільських та міських школах, потенційну наповненість учнів у ліцеях громад, аналіз спроможності створення мережі у Вижницькому, Дністровському та Чернівецькому районах, пропозиції закладів освіти щодо створення мережі тощо.

Обговорили демографічні аспекти, роль громад у реалізації реформи та створення оптимальної профільної середньої освіти. Зокрема, депутати надали конструктивні рекомендації щодо формування ефективної мережі академічних ліцеїв в області.

Формуємо ефективну мережу старшої профільної школи разом!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux