Середній показник дози гамма-випромінювання у Чернівцях та на Буковині в нормі та не перевищує 11 мкг/годину. Про це повідомив обласний центр контролю та профілактики хвороб. Лікарі ж розповіли, чи варто вживати препарати йоду та як саме.
«Йод – допомагає організму створювати гормони щитовидної залози. В залежності від віку, добова потреба в йоді коливається від 90 до 250 мкг, - пояснює лікар-ендокринолог Світлана Шевчук. – Більшість мешканців України щодня споживають лише 40-80 мкг йоду. До того ж створити надлишок йоду в організму досить складно, оскільки він виводиться із сечею та через кишківник».
Компенсувати потребу в йоді можна звичайними харчовими продуктами, зокрема, йодованою сіллю. Також йод є у морепродуктах, білій рибі, морській капусті, буряку, томатах, баклажанах, спаржі, зеленій цибулі, картоплі, дині, лимоні, хурмі, волоських горіхах, яловичині.
Споживаючи їжу, створити надлишок йоду в організмі неможливо! Водночас розчин йоду, що продається в аптеках, є непридатним для внутрішнього споживання. Адже добова потреба йоду прораховується у мікрограмах, а у розчині йоду він у міліграмах. Тож споживання такого препарату може призвести до блокування роботи щитовидної залози та розвитку тиреотоксикозу.
Рекомендовані щоденні дози препаратів, що містять йодид калію: