Психіатрична допомога за місцем перебування пацієнта
опубліковано 13 травня 2024 року о 12:00

НСЗУ почала покращувати доступність послуг у сфері психічного здоров’я ще до війни. Мобільні мультидисциплінарні команди, які надають психіатричну допомогу дорослим та дітям та уклали договір з НСЗУ, працюють з 2021 року. Розповідаємо детальніше про цей пакет. 

Розвиток амбулаторної психіатричної допомоги і відмова від тривалих госпіталізацій в стаціонарі  — міжнародна практика. Загальносвітова тенденція така: стаціонар тільки для пацієнтів з гострим перебігом захворювання і на короткий термін. Далі пацієнт має переходити під спостереження лікаря-психіатра на амбулаторному рівні. Щоб дати більше можливостей для цього, з 2021 року НСЗУ укладає договори за пакетом “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”. 

Мобільні команди виїжджають до пацієнтів із розладами психіки та поведінки, щоб надати їм допомогу за їхнім місцем перебування. До складу мобільної мультидисциплінарної команди входять психіатр (та/або психіатр дитячий за умови надання допомоги дітям), психолог або психотерапевт та медична сестра. 

В основному такі команди орієнтовані на надання допомоги пацієнтам, яких виписали після стаціонарного лікування. Команди допомагають людям з розладами поведінки і психіки адаптуватись до ритму життя в соціумі.

В 2024 році 68 медичних закладів уклали договір із НСЗУ за цим пакетом. Знайти контакти цих лікарень можна на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги і наберіть необхідну назву пакету у фільтрі “Група послуг”. Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор допоможе знайти найближчий заклад.

Що безоплатно отримують пацієнти в межах пакету “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”? 

В межах пакету безоплатним для пацієнтів, зокрема з діагнозами психічних чи невротичних розладів  є наступні медичні послуги:
- огляд членами мультидисциплінарної команди та надання психіатричної та психосоціальної допомоги особам із розладами психіки та поведінки;
- формування індивідуального плану лікування і реабілітації - із залученням самого пацієнта або його законного представника;
- підтримка пацієнтів у дотриманні плану лікування й реабілітації, моніторинг за побічною дією ліків та корекція лікування у разі потреби; 
- надання невідкладної медичної допомоги  пацієнтам під час відвідування при виникненні станів, що загрожують життю, а також за потреби виклик бригади екстреної медичної допомоги;
- оцінка соматичного стану пацієнтів та видача електронного направлення (при наявності показань) для надання спеціалізованої медичної допомоги; 
- визначення потреби пацієнтів з розладами психіки та поведінки в паліативній допомозі та видача у такому випадку необхідного електронного направлення;
- визначення потреб пацієнтів з розладами психіки та поведінки у соціальних послугах та сприяння їхній соціально-трудовій соціалізації та ін. 

Повний перелік послуг опублікуваний на сайті НСЗУ   https://bit.ly/40rJvix п.21.

Де надається допомога пацієнтам в межах пакету “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”? 

Психіатрична допомога надається мобільними командами за місцем перебування пацієнтів. Також за погодженням з пацієнтами чи їхніми рідними така медична допомога може надаватись за місцем базування мультидисциплінарної команди. Крім того, пакетом передбачена можливість консультування (у разі потреби) пацієнта/пацієнтки  телемедичними засобами.

Як часто мобільна команда має приїжджати до пацієнта чи пацієнтки і хто повинен оплачувати пальне? 

Кількість візитів до пацієнта та/або візитів пацієнта за місцем базування команди планується відповідно до індивідуальних потреб. Але не менше ніж 4 візити на місяць, з яких щонайменше 50% мають бути за місцем перебування пацієнта.

Пальне для виїзду забезпечує медичний заклад. Пацієнти чи їхні рідні не мають оплачувати пальне для візиту мультидисциплінарної команди.

Чи може психіатр з мультидисциплінарної команди виписати е-рецепт на ліки за програмою реімбурсації? 

Так. Лікар-психіатр, який входить до складу команди зможе виписати рецепт на ліки. Однак, від команди не вимагається забезпечувати пацієнта ліками, тобто, з собою вони не мають укладок з препаратами (окрім ліків, які можуть застосувати для надання невідкладної допомоги).

Як почати отримувати медичну послугу за пакетом “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”

Щоб отримати послуги за пакетом “Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”  необхідно мати направлення лікаря, з якими підписано декларацію або ж направлення психіатра. Також у пацієнта же має бути встановлено відповідний діагноз психічного чи неврологічного розладу. З направленням потрібно звернутись в той медичний заклад, який має договір із НСЗУ за вищезгаданим пакетом. 

Зверніть увагу. Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами, не є швидкою психіатрична допомога. Тобто, таку команду не можна викликати телефоном в будь-який час. Якщо у пацієнта розвивається раптове погіршення стану, яке загрожує його здоров’ю чи життю, варто звернутися по екстрену медичну допомогу за номером 103.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux