Прем’єр-міністр назвав три складові формування української економіки
опубліковано 11 вересня 2023 року о 13:00

Українська економіка формується в трьох вимірах: економіка воєнного часу, економіка відновлення та економіка майбутнього. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Ялтинській європейській стратегії.

«Економіка воєнного часу працює. Економіка відбудови успішно запустилася і набирає оберти. Економіка майбутнього ще кристалізується, але ми чітко бачимо те, якою вона має бути і закладаємо для цього відповідний фундамент. Всі ці три економічні виміри зараз існують одночасно і тісно переплетені між собою», — підкреслив очільник Уряду.

Прем’єр-міністр зауважив, що основою економіки воєнного часу є фінансова стійкість. За 8,5 місяців цього року Україна отримала 30 млрд доларів від міжнародних партнерів. Крім того, є конкретні домовленості щодо довгострокового фінансування з МВФ, ЄС, Норвегією, Японією та іншими країнами G7. За словами Дениса Шмигаля, макрофінансова допомога партнерів дає можливість витрачати внутрішні ресурси на армію.

«Економіка відбудови. Руйнування, які завдала нам росія на сьогодні оцінюються на 411 млрд доларів. Ми маємо відновити все за принципом build back better, реалізовувати великі бізнес-проекти, проекти державно-приватного партнерства. І ми працюємо над цим, готуємо нашу державу до відновлення», — сказав Прем’єр-міністр.

Глава Уряду повідомив, що понад 60 млрд грн уже спрямовано державою на швидку відбудову, зокрема на розмінування, відновлення житла людей, відновлення й захист критичної інфраструктури. Водночас він наголосив, що за руйнування повинна заплатити росія. Для цього Україна й міжнародні партнери готують спеціальний компенсаційний механізм, який дасть можливість отримати гроші, необхідні для українського відновлення.

«Економіка майбутнього — це третій вимір, над яким ми зараз працюємо. Розвивати економічні зміни, реформи, прогрес і наш розвиток потрібно вже сьогодні і ми розуміємо, які кроки спільно з нашими партнерами треба робити для цього», — відзначив Денис Шмигаль.

За словами очільника Уряду, формувати економіку майбутнього будуть такі галузі, як військово-промисловий комплекс, будівництво та інфраструктура, аграрний сектор, енергетика, ІТ, машинобудування.

Прем’єр-міністр підкреслив, що побудова економіки майбутнього буде відбуватися в рамках трансформації України: «Вже сьогодні Україна змінюється. Попри всі виклики та труднощі. Ми систематизували наші основні реформи, маємо чіткі дорожні карти, команди змін та бачення».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux