Повноцінна реабілітація відбувається тоді, коли людина повертається в соціум
опубліковано 23 листопада 2023 року о 16:00

Реабілітація є комплексним поняття і вона торкається не лише відновлення біологічних функцій організму. Повноцінна реабілітація настає тоді, коли людина повертається в соціум, вільно там пересувається, реалізовує себе. Очевидно, що медичної реабілітації в цьому процесі замало. Про це Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович наголосила на Всеукраїнській конференції “Розвиток реабілітації в Україні: діалог про виклики та інновації під час війни”.

“Сьогодні ми маємо суттєві зрушення в процесі ранньої реабілітації та розуміння того, що потрібно реабілітувати людей з першого дня захворювання чи травми. Тому у складі мультидисциплінарних команд з'явилися соціальні працівники. Їхнє завдання - якомога раніше надати людині інформацію про всі можливості соціальної сфери, які виникають через її травму чи захворювання”, - розповіла Оксана Жолнович.

На відкритті конференції Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє підкреслив важливість надання реабілітаційних послуг у зв’язку з наслідками війни в Україні.

“ПРООН активно підтримує зусилля з реабілітації в Україні. Ми виступаємо за інклюзивну політику, співпрацюємо з Урядом, громадянським суспільством та приватним сектором, аби покращити доступність та допомогти людям з інвалідністю. Таким чином прагнемо створити суспільство, де ніхто не залишиться без підпримки та уваги”, - зазначив Яко Сільє.

Очільниця Міністерства соціальної політики в свою чергу поділилася напрямками роботи в сфері реабілітації.

Серед них - допоміжні засоби реабілітації. Їх забезпечують не тільки персонально для людини (протези, ортези, крісла колісні, палиці чи милиці), серед переліку є засоби для облаштування дому. Сьогодні Міністерство працюємо над стандартом соціальної послуги консультування з облаштування житла для людини, яка зазнала травми.

Дуже важливо для повної соціалізації людини забезпечити її адаптацію місця роботи. Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю має можливість фінансувати облаштування робочих місць для людей з інвалідністю. За словами Оксани Жолнович, Міністерство працюємо з Верховною Радою над Законом України “Про соціальний захист осіб з інвалідністю” в частині покращення працевлаштування.

Реабілітація в медичному закладі не може тривати довго. Решту послуг людина має отримувати в громаді. Йдеться про соціальний супровід, догляд вдома чи денний догляд, за потреби.

“Ми лише на початку цього шляху і спрямовуємо свої зусилля на закупівлю послуг у різних надавачів, в тому числі громадських організацій. І для цього створюємо національного закупівельника соціальних послуг”, - додала Оксана Жолнович

Ще один важливий напрям - обмін інформацією. Без нього не буде якісної картини усіх потреб людини, а люди будуть змушені бігати з довідками до різних установ. Тому Міністерство будує активні обміни між єдиною інформаційною системою соціальної сфери та електронною системою охорони здоров'я. Також даними обмінюються із Державною службою зайнятості.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux