Поліомієліт повернувся: скільки відсотків малюків на Буковині мають щеплення
опубліковано 17 лютого 2022 року о 13:39

У 2021 році рівень охоплення щепленнями дітей проти поліомієліту був 80%. Такого рівня недостатньо для формування колективного імунітету. Підсумувати рік можна черговим спалахом захворювання. Про це інформує Центр громадського здоров’я МОЗ України.

При цьому у Чернівецькій області торік усі необхідні щеплення від поліо отримали 73,4% малюків до року. Серед дітей до 18 місяців цей показник складає 77,2%, до 6 років – 76,2%, до 14 років – 64,7%.

Найнижчий рівень в Одеській (70%), Закарпатській (69,8%), Львівській (64,8%) областях. Найвищий – у Сумській (92%), Миколаївській (91,9%) областях, м. Києві (96%).

Через те, що останні роки рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту не перевищував в сумі 80%, в країні накопичилась критична маса дітей без імунної відповіді до поліовірусу, яку можна набути лише завдяки вакцинації.

Відтак, у жовтні 2021 року в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту в Рівенській області. За результатами досліджень у Регіональній референс-лабораторії міста Гельсінкі, півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу типу 2 (VDPV2). А вже в січні цього року ми повідомили про другий випадок гострого в’ялого паралічу в дитини з Закарпаття, спричинений тим самим типом поліовірусу.

За рекомендаціями ВООЗ, розповсюдження вірусу припиниться, якщо в країні буде вакциновано проти поліо понад 95% дітей. Наразі лише 7 областей наблизились до цього результату. За десять місяців 2021 року фактичний рівень по країні був лише 53%. Після оголошення спалаху прикордонним областям вдалося підвищити рівень, але попри це маємо невтішні наслідки.

Ще в березні 2021 року Центр громадського здоров’я попереджав про високі ризики поширення поліомієліту в Україні на основі даних ВООЗ про циркуляцію дериватів вакцинного поліовірусу типу 2 (cVDPV2) між Афганістаном і Пакистаном. А у квітні 2021 випадок гострого в’ялого паралічу зафіксували в Таджикистані, дитина інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу типу 2 (cVDPV2).

Наразі в Україні діти до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту, – у небезпеці. Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, від 1 лютого 2022 року розпочалася кампанія імунізації проти поліомієліту.

На першому етапі вакцинуватимуть дітей, котрі пропустили одне з перших щеплень (у 2 та 4 місяці) або не отримали їх зовсім. Щепитимуть інактивованою вакциною ІПВ (ін’єкціями).

Батькам необхідно звернутися до свого сімейного лікаря та перевірити статус щеплень вашої дитини згідно з Календарем, а відтак – запланувати надолужити пропущені щеплення в разі потреби.

Державним коштом закуплено вакцину виробництва «Імовак Поліо» (виробництва Санофі Пастер, Франція), яка безпечна, ефективна, прекваліфікована ВООЗ і захищає від всіх типів поліовірусу. Вакцина, яка потрібна для цього етапу, вже розподілена по регіонах. Відповідний наказ МОЗ був затверджений 26 січня 2022 року. Ви можете безоплатно щепити нею дитину в державних закладах охорони здоров’я.

Пам’ятайте, причиною спалаху поліомієліту є виключно низький відсоток охоплення щепленнями. Альтернативи щепленню немає, адже ліків від поліо не існує.

Довідково

Поліомієліт (поліо) – це небезпечне інфекційне захворювання. Його спричиняє поліовірус, який вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу. У важких випадках – до смерті.

Якщо вірус потрапить на побутові предмети чи іграшки, то нещеплена дитина може інфікуватися. Як правило, інфікування починається з брудних рук, через них і потрапляє до рота. Після цього вірус розмножується в кишківнику. Вірус може жити в слині або калі інфікованої дитини протягом багатьох тижнів. З випорожненням інфікованого маляти вірус заражає воду та розповсюджується далі.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux