«Погляд з України: Третя світова війна вже розпочалася»: Сергій Осачук у інтерв'ю The Spectator
опубліковано 10 квітня 2022 року о 18:34

Начальник Чернівецької обласної військової адміністрації Сергій Осачук поділився думками щодо війни росії проти України та сучасний світ в цих умовах ії британським виданням The Spectator.

«Погляд з України: Третя світова війна вже розпочалася»

Я почув як падають перші російські бомби зі свого балкону в Чернівцях. Вібрації були такими сильними, що здалося, наче це трапилося прямо біля нас. За декілька годин до цього я був на нараді з Офісом Президента. Офіс тримав нас в курсі справ щодо планів вторгнення, яке багато українців думали, що ніколи не станеться. Навіть зараз це важко прийняти.

Жахливі кадри з Бучі нарешті сповістили світ про справжню тактику путіна. Ми переживаємо щоденні повітряні нальоти, ракетні удари та навіть ураження білими фосфорними бомбами. Нашим пріоритетом зараз є порятунок тих, хто застряг на окупованих територіях, де російські війська грабують, оскверняють, ґвалтують, вбивають і спалюють невинних чоловіків, жінок та дітей. Їхньою ціллю є створення псевдореспублік в Луганську та Донецьку. Проте путін не передбачив, скільки українців вистоїть і боротиметься.

Але ми не можемо перемогти самостійно: для військової перемоги нам потрібна підтримка Заходу. Борис Джонсон заступився за Україну так, як цього не зробило НАТО. Джонсон сміливо висловив свою зневагу до путіна, допомагаючи нам відстоювати нашу гідність та свободу. А британські санкції продемонстрували, що росіян більше не будуть сприймати в цивілізованому світі, а воєнні злочини будуть неприпустимими. Зараз нам потрібна більша військова підтримка з боку Британії. Надана на даний момент зброя підходить для захисту малих міст. Ми воюємо з другою за величиною армією світу – нам потрібна бронетехніка та потужніша зброя.

Захід говорить про необхідність уникнення третьої світової війни. Але у багатьох відношеннях вона вже розпочалася. Більшість світу намагається зупинити путіна. Сучасна війна – це не лише про військовий конфлікт, але й про те, які засоби різні країни намагаються застосувати, щоб протидіяти їй. Візьміть до уваги той факт, що США ведуть переговори з Китаєм про долю України. Крім того є багато інших країн, які також пропонують свою допомогу Україні. Оскільки світ дедалі більше усвідомлює злочини, які скоюються в Україні, це вже є глобальною проблемою.

І війна, ймовірно, триватиме місяцями. Вона має потужну підтримку з боку більшості росіян, а рейтинг схвалення дій путіна є найвищим за останні п’ять років. Який стимул він має для того, щоб зупинитися? Звісно, росіянам не розповідають всю історію, особливо про втрати солдат, хоча я маю сумнів, що це би сильно щось змінило. Радянський Союз мав високу толерантність до втрат і те ж саме стосується і путінської росії.

Але коли Україна переможе, нам знадобиться подальша підтримка Заходу, щоб таке більше ніколи не повторилося. Рада Безпеки ООН не працює і Будапештський меморандум, який забороняє використання військової сили Великою Британією, США та Росією в Україні – не допомагає. Наразі вступ до НАТО не є пріоритетом, але нам потрібна певна форма західного альянсу, яка б змогла захистити нас від майбутньої жорстокості.

Війну часто називають «Українським конфліктом», але це швидше терористична війна проти демократичної вільної країни. Україна – це просто поле битви для війни за вільний світ. Стара Європа звикла діяти за принципами, заснованими на законах та конвенціях, але путін зруйнував правову систему. Європі потрібно пристосуватися і бути готовою до того, що путін завжди буде на три кроки попереду. Ця війна все ще хитка і багато чого є непередбачуваним. Але одне можна сказати з впевненістю – «Якщо путін виграє, він не зупиниться на Україні!».  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux