Підсумки тижня 17.06-23.06
опубліковано 24 червня 2024 року о 11:00

Начальник ЧОВА Руслан Запаранюк: Підсумовуємо тиждень, що минув.

Підписав грантовий договір з Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC) на 5,5 млн дол. щодо реновації комунальних будівель для проживання ВПО. У партнерстві з Європейським Союзом IFC впроваджує Проект з реновації муніципальних будівель для розміщення внутрішньо переміщених осіб. Роботу у рамках проєкту ми розпочали ще наприкінці 2022 року. Сторонами договору є Чернівецька ОВА, Департамент капітального будівництва Чернівецької ОВА, Чернівецька обласна рада і Міжнародна Фінансова Корпорація. У рамках проєкту передбачено надання грантів на фінансування ремонтів комунальних будівель для забезпечення житлом ВПО.

Уся Буковина продовжує підтримувати своїх захисників. А Чернівецька ОВА постійно комунікує з військовими та представниками органів влади у регіонах, де ведуться активні бойові дії. За відповідними запитами формуються гуманітарні вантажі, здійснюється закупівля техніки та необхідного спорядження. Для військових на замовлення Донецької ОВА буковинські умільці виготовили та передали захисні засоби – металеві протиавтомобільні «їжаки».

Також представники ОВА вчергове відвезли на передову гуманітарний вантаж - медичні препарати, вироби медпризначення, засоби гігієни, бойлер та пральну машину передали до прифронтових госпіталів у яких буковинські бойові медики разом зі своїми побратимами лікують та рятують життя бійців ЗСУ на Донецькому на Харківському напрямку. Військовим 107 ТРО з Вижниччини та Путильщини передали лікарські засоби, необхідні речі та смаколики.

Для ветеранів та їх сімей провели зустріч щодо професійної самореалізації. Представники Департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОВА спільно з фахівцями Чернівецького обласного центру зайнятості здійснили виїзні зустрічі з військовослужбовцями, членами їх родин, а також вдовами захисників Вижницького, Дністровського та Чернівецького районів області. Організатори презентували інформацію щодо державних, міжнародних та регіональних програм підтримки військовослужбовців, членів їх родин, вдів захисників, а також ознайомили присутніх із доступними для них програмами перекваліфікації.

41824 військові облігації придбано за рахунок коштів обласного бюджету з терміном погашення 1 рік під 15,25 % річних. Це дасть змогу отримати додаткові кошти на суму понад 6 млн грн до обласного бюджету, які будуть спрямовані на підтримку військових.

Цьогоріч буковинці сплатили понад 2,5 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Внесок буковинців до державного та місцевих бюджетів за 5 місяців 2024 року шляхом сплати ПДФО перевищив 2,5 млрд грн, що на 338,3 млн грн більше відповідного періоду минулого року.

Буковина – серед лідерів за динамікою зростання сплати податків у туристичної галузі.

За перші три місяці 2024 року Чернівецька область посідає друге місце в Україні. Серед лідерів платників туристичного збору — Чернівецька, Вижницька, Острицька, Берегометська і Тарашанська територіальні громади, які внесли левову частку до бюджету.

Понад 49 мільйонів гривень Чернівецька область отримає з державного бюджету на придбання шкільних автобусів. Фінансування має надійти як субвенція до обласного бюджету відповідно до рішення Уряду.

На заході «Під покровом Святого Пантелеймона» оголосили кандидатів, які змагатимуться за престижну в медичному середовищі нагороду - «Орден Святого Пантелеймона» у 2024 році. Буковину представлятимуть військовий медик Юрій Зима – лікар-анестезіолог Чернівецької обласної клінічної лікарні та Олег Боднар – доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри дитячої хірургії, отоларингології та офтальмології Буковинського державного медичного університету.

Організовано круглий стіл до Всесвітнього дня біженців, який щороку відзначається 20 червня. Під час заходу говорили про пріоритетні напрямки роботи державних установ з внутрішньо переміщеними особами, особами без громадянства, біженцями та шукачами захисту в Чернівецькій області.

Відбулося засідання обласної комісії з розгляду питань надання грошової допомоги Захисникам і Захисницям, військовим капеланам, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам їхніх сімей, а також членам сімей загиблих/померлих волонтерів, Захисників і Захисниць та постраждалих учасників Революції Гідності. Розглянули 6 звернень від буковинців, які були звільнені з військової служби за станом здоров’я та опинилися у складних життєвих обставинах. За результатами обговорення, усім заявникам виділили грошову допомогу на загальну суму 135 тис. грн.

Відбулося засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. На засіданні розглянули рівень заробітної плати у будівельній галузі, основні причини виплати заробітної плати нижче законодавчо встановленого мінімального рівня, нижче середнього розміру заробітної плати по області в галузі та заслухали керівників і представників таких підприємств.

На засіданні комісії з надання адресної матеріальної допомоги у рамках обласної комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян «Турбота» розглянули 23 заяви. За результатами обговорення комісія рекомендувала надати матеріальну допомогу на загальну суму 59,5 тис. грн.

Створено спеціальний дашборд про соціальні послуги доступні у Чернівецькій області. Це платформа, на якій міститься інформація про державних та недержавних надавачів соціальних послуг на території Чернівецької області в розрізі громад.

Шість буковинських громад отримали електричні велосипеди. Йдеться про громади, де функціонують Центри надання соціальних послуг. Зокрема, цим транспортом кермуватимуть фахівці, які надають соціальну послугу «Догляд вдома», із Клішковецької, Неполоковецької, Сокирянської, Ставчанської, Топорівської та Юрковецької територіальних громад.

В ОКУ "Чернівецький обласний центр соціально-психологічної допомоги" запрацював компʼютерний клас, який в рамках проєкту створила громадська організація «Допомога та Надія», до складу якої входять внутрішньо переміщені особи і яка протягом двох років впроваджує діяльність з інтеграції та адаптації вимушених переселенців та мешканців місцевих громад.

Відбувся дводенний тренінг «Посилення спроможності суб’єктів надання соціальних послуг ветеранам та членам їхніх сімей: психологічний та правовий аспекти». Організувала захід Чернівецька ОВА та Програма розвитку ООН в рамках проєкту «Посилене партнерство для сталого відновлення» (EPSR), який фінансується Урядом Швеції через шведську агенцію міжнародного розвитку (SIDA) та імплементується ПРООН в Україні.

Відбувся День спільнодії. Інтерактивний культурно-просвітницький захід проходив в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Результати моніторингу НСЗУ надавачів послуг за Програмою медичних гарантій обговорили під час зустрічі представників НСЗУ із головами громад та керівниками закладів охорони здоров’я. У зустрічі взяла участь голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак. Торік НСЗУ профінансувала за програмою медичних гарантій законтрактовані заклади охорони здоров’я Чернівецької області на понад 3 млрд грн.

Вперше в області було проведено конкурс на кращий колективний договір серед закладів охорони здоров’я. переможцями стали 8 медичних закладів.

У Чернівецькому медичному фаховому коледжі проведи 2-денний тренінг для працівників закладів охорони здоров'я Буковини з базових основ тактичної медицини.

На Буковині завершили свою роботу 205 таборів та пришкільних шкіл. Літня відпочинкова кампанії «БукЛІТО-2024» триває.

Відбувся організаційний комітет із підготовки до відзначення цьогоріч у серпні 190-річниці з дня народження видатного українського письменника Юрія Федьковича. Обговорили низку питань, зокрема, підготовку культурних заходів, виставок, літературних читань, а також залучення місцевих шкіл і творчих колективів до участі в урочистостях, збереження історичних місць, пов'язаних із життям і творчістю Юрія Федьковича.

Презентовано 2 книги видані за сприяння програми підтримки книговидання Чернівецької ОВА: краєзнавчу працю Іллі Стринадка «Вижниця: Верхня, Нижня, Нова» та поетичний доробок Інги Кейван «Діти Беслану»

Проведено військово-патріотичний вишкіл для молоді Дністровського району.

Відбулось засідання Молодіжної ради при Чернівецькій обласній державній адміністрації.

Буковинські спорсмени Філіпчук Ангеліна, Бородатий Іван та Руснак Андрій, вихованці Кіцманської ДЮКСШ, вибороли золоту та дві срібні медалі 29th Hungarian Kickboxing World Cup, що відбувуся у Будапешті (Угорщина).

Проведено Перший етап Кубку України "Кубок Буковини" зі стрільби з лука.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux