Ощадливе споживання електроенергії суттєво впливає на графіки відключень
опубліковано 29 травня 2024 року о 17:00

Обсяги відключень напряму залежать від того, наскільки ощадливо до споживання електроенергії ставляться споживачі. Завдяки свідомому використанню енергії обсяги знеструмлень може бути зменшено. Про це повідомив Голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі «Суспільного».

«Дефіцит в енергосистемі є протягом майже усієї доби, тож імпорт відбувається цілодобово. Для збалансування енергосистеми доводиться застосовувати графіки відключень», - наголосив очільник відомства.

За його словами, зараз у пікові години українській енергетичній системі для покриття всіх потреб не вистачає генеруючих потужностей. Він також зазначив, що експорту електроенергії останнім часом немає.

«У денні години збільшується сонячна генерація. Проте хмарна погода суттєво зменшує генерацію на сонячних електростанціях. Але відновлювана енергетика – це не тільки СЕС. Це й вітроелектростанції, й невеликі ГЕС. Тому коли збільшується вітер – ВЕС починають більше виробляти. Дощова погода своєю чергою збільшує можливості малих гідроелектростанцій», – зазначив Руслан Слободян. Він зауважив, що в цілому це складна система, яка залежить від багатьох чинників.

Інформуючи про відновлення енергетичної мережі, Руслан Слободян повідомив, що аварійно-відновлювальні роботи тривають цілодобово. Українські енергетики намагаються швидко відновити якнайбільше генеруючих потужностей до початку прийдешнього осінньо-зимового періоду.

Швидкість відновлення напряму залежить від фінансового ресурсу, який матимуть енергетики. Частково ми його отримуємо як міжнародну допомогу. Одне із джерел – через Фонд підтримки енергетики України, який було створено у 2022 році за ініціативи міністра енергетики України Германа Галущенка і єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Також надходить гуманітарна допомога від країн-союзників у вигляді матеріалів та обладнання.

Зі свого боку Уряд докладає максимальних зусиль для того, щоб знайти ресурси для відновлення енергетики. Зокрема, нещодавно на екстрені заходи з відновлення енергетики було додатково виділено цільові кошти.

Крім того, Міністерством енергетики на чолі з Міністром Германом Галущенком ведуться перемовини із європейськими партнерами щодо збільшення обсягів фізичних можливостей передачі електроенергії. Це стосується розширення можливостей уже наявних мереж та побудови нових. Це в інтересах обох сторін, оскільки збільшить експортні можливості України після відновлення генеруючих потужностей.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux