Олександр Кубраков: Продовження реформи децентралізації означає збільшення інструментів для відновлення
опубліковано 30 серпня 2023 року о 11:00

Відновлення роботи місцевого самоврядування на звільнених територіях, зміцнення їх спроможності та підготовка до євроінтеграційних викликів — ключові теми виступу віце-прем’єр-міністра Олександра Кубракова під час форуму «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний».

«Всупереч війні реформа децентралізації продовжується. Одна з першочергових задач зараз — забезпечити місцевій владі необхідну підтримку, як фінансову, так і консультаційну. Разом з тим, працюємо над унормуванням діяльності місцевих державних адміністрацій, розмежування їх повноважень з ОМС. Законопроєкт №4298 забезпечить формування механізмів координації між органами влади, а також переформатувати місцеві державні адміністрації в органи префектурного типу, задля здійснення нагляду за законністю діяльності місцевого самоврядування. Таким чином ми забезпечимо систему стримування та противаг.

Серед пріоритетів наступного року — проєкти відновлення економічної спроможності громад, допомога у створенні робочих місць та сприяння розвитку бізнесу у звільнених та найбільш постраждалих регіонах України», — заявив Олександр Кубраков.

За підсумками Форуму, участь в якому взяли представники понад 1000 громад, визначено три основні завдання, що стоять перед державою. А саме:

  1. Підтримка постійно діючої діалогової платформи громад, яка слугуватиме ефективним інструментом для забезпечення законодавчої підтримки реформи децентралізації та подолання наслідків війни;
  2. Створення законодавчих умов для відновлення і розвитку територій громад, що слугуватиме основою для повернення в Україну українського та міжнародного бізнесів, українських громадян, інтеграції внутрішньо переміщених осіб;
  3. Подальшого впровадження реформи децентралізації у відповідності до європейських стандартів, що сприятиме євроінтеграції України.

Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зі свого боку підкреслила важливість підходу до розвитку територій, враховуючи демографічний, економічний чинники та чітке розумне планування. Інструментом для цього мають стати державні IT-системи, таким як ГІС, ЄДЕСCБ, DREAM через які громади зможуть збирати інформацію, аналізувати її, робити дослідження, аби якісно розробити плани просторового розвитку.

"Потрібно розробити комплексне законодавство, яке буде відповідати на питання про те, як управляти відновленням в Україні. Пріоритетним є ухвалення антикорупційних програм, які є в фокусі уваги всіх законодавчих змін. Важливим є питання контролю та аудиту відновлення. Реформа містобудування залишається на часі, і в перш за все важливо посилити відповідальність всіх учасників будівельного процесу. Цифрова екосистема DREAM має стати обов’язковою для роботи для всіх учасників процесу відбудови, аби забезпечити її якість, прозорість та підзвітність", – зауважила Olena Shuliak.

Згідно з опитуванням представників громад , на законодавчому рівні потребують вирішення такі питання як:

  • надання права всім органам місцевого самоврядування – міським, селищним та сільським радам – на муніципальні запозичення;
  • передача повноважень щодо адміністрування місцевих податків;

Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна підкреслила, що 2/3 опитаних громад готові розробляти плани комплексного відновлення, та завдяки діджитальним рішенням, що розробляє держава, та експертизі міжнародних партнерів, які надають необхідну допомогу, представники громад вже сьогодні можуть розпочинати процес планування.

«Наразі урядова команда готує Український план, оновлюється Державна стратегія регіонального розвитку, Дорожня карта щодо реформи місцевого самоврядування та територіального устрою. У нас є шанс зробити так, щоб ці документи були не просто синхронізовані, але і посилювали один одного. Щоб не проґавити цей шанс, маємо працювати спільно», – зазначила Олександра Азархіна.

Форум «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний» проведений за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України громадською організацією «ДЕСПРО» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux