Найкраща нагорода – це життя, за яке ми боремося: історія про буковинського Героя Василя
опубліковано 04 лютого 2023 року о 10:00

30-річний капітан Василь Шлей, позивний Вєтєр, загинув 17 липня 2022 року на Донеччині. Життя офіцера обірвалося під час ворожого мінометного обстрілу біля села Верхньокам’янське.

Василь народився у місті Хотин Чернівецької області. Після 8 класів місцевої школи вступив до Кам‘янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. У 2013 році закінчив Кам‘янець-Подільський державний аграрно-технічний університет.

У квітні 2014-го Василь вирішив стати на захист рідної держави. Уклав контракт на військову службу у лавах 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Спочатку був заступником командира роти з матеріально психологічного забезпечення, пізніше виконував обов‘язки командира роти. За 8 років служби чоловік неодноразово був відзначений командуванням нагородами, зокрема, медаллю «За військову службу Україні» у 2015 році та орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня у 2019-му.

У 2015 році Василь познайомився із санінструкторкою Мар’яною. Між ними виникла симпатія. У 2016-му закохані одружилися, а через рік у них народився первісток.

Під час повномасштабної війни Василь продовжував захищати Україну у лавах рідної бригади на посаді начальника бойової підготовки.

«Чоловік для мене завжди був надійним захистом та підтримкою. Він був життєрадісним, щирим, мужнім, справедливим, відповідальним. Вася мав авторитет і повагу серед побратимів та підлеглих, його слухали і поважали. З 2014 року він пройшов усі найгарячіші точки. Ніколи не гнався за нагородами. Завжди казав, що найкраща нагорода – це життя, за яке ми боремося», – розповідає дружина загиблого Мар’яна.

Поховали офіцера на Алеї Слави Центрального кладовища у Чернівцях. Посмертно він нагороджений медаллю «На славу Чернівців». У Василя залишилися батьки, дружина та син.

Долучіться до збору даних – розкажіть про загиблих рідних та близьких, заповнивши форму:

Для загиблих військових:

https://forms.gle/gx6rCHNBCnSbPdXM6

Для цивільних жертв:

https://forms.gle/dR3P4EUWd2VVbM7Q6

Чернівецька ОВА спільно із платформою Меморіал героїв вшановують пам’ять захисника.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux