Сьогодні відбулася нарада за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Першої Леді України Олени Зеленської щодо реалізації Стратегії реформи шкільного харчування на 2023-2027 р.
Під час наради презентували Стратегію Реформи та план дій з її реалізації.
В її основі закладено чотири стратегічні цілі:
• Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
• Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
• Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
• Свідоме обрання українцями здорового харчування.
Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.
У нашій області 327 шкіл забезпечують здобувачів освіти харчуванням, в тому числі самостійно – 236, на аутсорсингу – 66 та кейтерингу – 25.
У 277 школах реалізовано модель харчування «Базова кухня» (приготування страв у закладі освіти), у 25 – «Опорна кухня» (передбачає доставку готової гарячої їжі в термоізоляційних боксах для інших закладів освіти).
Всього в області забезпечено гарячим харчуванням 62433 учнів, в тому числі майже 3 тис. внутрішньо переміщених осіб.
Спільно з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) реалізували проект щодо надання грошової допомоги 61-му опорному закладу загальної середньої освіти у 2022/23 навчальному році в розмірі 2 тис. доларів США. За ці кошти відремонтували приміщення і закупили обладнання для шкільних їдалень.
До початку цього навчального року в області за кошти місцевих бюджетів відремонтували харчоблоки у Вашківецькій, Берегометській, Лівинецькій, Ванчиковецькій громадах.
989 кухарів закладів освіти пройшли підвищення кваліфікації.
Плануємо відкриття кулінарного хабу, у якому фахівці навчатимуться і стануть «агентами змін» реформи шкільного харчування.
Продовжуємо втілення реформи, щоб наші діти мали якісне харчування у навчальних закладах.