На Буковині за час повномасштабної війни з’явилось 5 патронатних сімей
опубліковано 08 лютого 2023 року о 16:00

В умовах війни зріс попит на створення патронатних сімей. Крім того, багато пар та одиноких осіб вирішили прихистити дитину. 

За 2022 рік 68 сімей Чернівецької області пройшли навчання, яке забезпечує Партнерство «Кожній дитині» спільно з Чернівецьким  обласним центром соціальних служб у рамках проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах воєнного стану». Більшість сімей після цього вирішили звернутися до служб за місцем проживання для подачі заяв на усиновлення, опіку та інші форми влаштування.  

На Буковині за цей час з’явились п’ять нових патронатних сімей. Ще три родини були поновлені.

З моменту повномасштабного вторгнення до Чернівецької області евакуювалась патронатна сім’я з Житомира з одним вихованцем, після роботи служб над пошуком кандидатів з подальшим успішним усиновленням дитини, сім’я повернулася додому. 

Станом на 7 лютого 2023 року на території Чернівецької області перебувають дев’ять евакуйованих закладів з Київської, Миколаївської, Одеської, Харківської та Донецької областей, в них перебуває 345 дітей-вихованців. Проте не всі діти в закладах підлягають усиновленню та іншим формам влаштування. 

Порядок створення патронатної сім'ї

1 етап. Проходження первинного відбору

Особи, які бажають стати патронатними вихователями, мають пройти первинний відбір кандидатів у патронатні вихователі.

Первинний відбір проводять Соціальний заклад разом зі Службою у справах дітей місцевої державної адміністрації або виконавчого органу місцевої ради відповідно до вимог «Порядку створення і діяльності сім'ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №148 від 16.03.2017. 

Рішення про проходження первинного відбору ухвалюється на підставі аналізу документів, поданих кандидатами в патронатні вихователі, і проведеного Соціальним закладом разом зі Службою у справах дітей обстеження умов їхнього проживання.

Потрібні документи:

1) заява;

2) копія паспорта громадянина України;

3) копія трудової книжки (якщо є);

4) довідка про стан здоров'я кандидата в патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за затвердженою формою;

5) довідка про брак судимості, зокрема членів його сім'ї, які досягли чотирнадцятирічного віку та проживають разом з кандидатом в патронатні вихователі;

6) копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7) письмова згода на влаштування дитини в сім'ю кандидата в патронатні вихователі всіх членів його сім'ї, які проживають разом з ним, зокрема дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

2 етап. Проходження навчання

Кандидат в патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім'ї, який братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною (чоловік або дружина кандидата в патронатні вихователі), проходить обов'язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики. 

За умови успішного проходження навчання кандидату в патронатні вихователі та члену його сім'ї видається довідка про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною. 

3 етап. Укладення договору про надання послуг з патронату над дитиною

У разі отримання рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною орган опіки та піклування впродовж місяця укладає з кандидатом в патронатні вихователі Договір про надання послуги з патронату над дитиною. 

4 етап. Влаштування дитини в сім'ю та укладення договору про патронат над цією дитиною

Рішення про влаштування в сім'ю патронатного вихователя дитини ухвалює орган опіки та піклування за місцем проживання або влаштування дитини. Рішення ухвалюється на підставі наданих Службою у справах дітей документів, які обґрунтовують доцільність такого влаштування. 

Після ухвалення рішення про влаштування дитини органом опіки та піклування не пізніше ніж через п'ять робочих днів з патронатним вихователем укладається Договір про патронат над дитиною.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux