На Буковині відбувся українсько-румунський круглий стіл «Українсько-румунське безпекове партнерство в контексті інтеграції України до НАТО»
опубліковано 04 квітня 2024 року о 18:00

На Буковині відбувся українсько-румунський круглий стіл «Українсько-румунське безпекове партнерство в контексті інтеграції України до НАТО».

Захід, присвячений 75-річчю утворення Північноатлантичного Альянсу та 20-річчю членства Румунії в НАТО, організували спільно Чернівецька обласна військова адміністрація, Чернівецька обласна рада, Генеральне консульство Румунії в Чернівцях, Чернівецький регіональний центр підвищення кваліфікації, Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича та ГО «Центр політичних наративів демократії».

Серед поважних гостей круглого столу були Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула, Дорін Попеску – голова Асоціації ”Casa Mării Negre / Black Sea House”, Ірина Лоредана Стенкулеску – Генеральний консул Румунії у м.Чернівці, у онлайн-форматі до заходу долучився Адріан-Джорж Скутару – генеральний директор центру «New Strategy Center».

Науковці, посадові особи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, представники інститутів громадянського суспільства з України та Румунії обговорили виклики безпеки в євроатлантичному регіоні та перспективи членства України в НАТО, а також досвід Румунії у процесі євроатлантичної інтеграції.

«В умовах збройної агресії росії проти України підтримка країн-членів НАТО, зокрема сусідньої Румунії є надзвичайно важливою Європейські країни вирішили запросити Україну до ЄС і почати процес вступу на тлі триваючої війни. Ми закликаємо європейських союзників, зокрема Румунію продемонструвати таку ж рішучість, коли йдеться про запрошення України розпочати переговори про вступ з Альянсом. Для досягнення цілі нам потрібна лише політична воля союзників. Як відомо, рішення у НАТО ухвалюються на основі консенсусу. Тому ми заохочуємо членів Альянсу досягти консенсусу з цього питання, а сусідню дружню державу допомогти нам пройти цей шлях. Членство України є неминучим і майбутнє України в НАТО. Наша держава довела свою здатність бути відповідальним, надійним і ефективним партнером, який вже сьогодні робить внесок у європейську і трансатлантичну безпеку» - зазначила під час виступу перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux