На Буковині розпочали інформаційну кампанію «Виходь на світло!», спрямовану на подолання нелегальної праці
опубліковано 28 серпня 2024 року о 12:00

На Буковині розпочали інформаційну кампанію «Виходь на світло!», спрямовану на подолання нелегальної праці. Про мету кампанії, її перебіг та особливості розповіла під час брифінгу начальниця Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Ліна Корева.

«Незадекларована праця - це свідоме уникнення роботодавцями і працівниками офіційного оформлення трудових відносин. Така практика може здатися привабливою, оскільки вона дозволяє обом сторонам отримати певні переваги, такі як зменшення податкового навантаження, уникнення виплат до фондів соціального страхування, або навіть отримання соціальних пільг, які інакше були б недоступними. Проте такий підхід несе в собі серйозні ризики і довгострокові негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

Для працівників ризики незадекларованої праці можуть включати відсутність соціального захисту, відсутність доступу до системи пенсійного забезпечення, труднощі з отриманням медичної допомоги, а також відсутність гарантій стабільності та безпеки на робочому місці. У випадку непередбачених обставин, таких як хвороба чи травма, працівник може залишитися без засобів до існування та необхідної підтримки. Роботодавці, які вдаються до використання незадекларованої праці, також наражають себе на значні ризики. Вони можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності, зіткнутися зі значними штрафами, зупинкою діяльності підприємства, або з необхідністю виплатити компенсації працівникам. Крім того, підприємства, що вдаються до тіньових схем, часто стикаються з труднощами у розвитку бізнесу, мають гіршу ділову репутацію і не можуть отримувати державні замовлення чи кредити на розвиток», - зазначила Ліна Корева. 

На жаль, незадекларована праця залишається поширеним явищем і під час війни. Це не тільки підриває соціальну справедливість, але й завдає суттєвої шкоди економіці та обороноздатності нашої країни. Кожна гривня, не сплачена до Державного бюджету через незадекларовану працю, зменшує можливості для фінансування Збройних Сил України, підтримки соціальних програм, модернізації інфраструктури та реалізації інших важливих державних ініціатив.

«Згідно з оцінками експертів, Державний бюджет щороку втрачає майже 100 мільярдів гривень через незадекларовану працю. Це колосальні кошти, які могли би бути спрямовані на оборону країни, забезпечення соціальних гарантій для населення, розвиток економіки та підвищення рівня життя громадян. Натомість, ці гроші залишаються в тіні, що ускладнює розвиток держави і послаблює її стійкість у складні часи", - додає начальниця Управління інспекційної діяльності.

З метою боротьби з цим негативним явищем та підвищення обізнаності громадян про ризики і наслідки незадекларованої праці, була ініційована кампанія «Виходь на світло!». Заходи спрямовані не лише на інформування, але й на активний моніторинг стану дотримання вимог законодавства. У рамках цієї ініціативи інспектори Держпраці здійснюють інформаційні відвідування підприємств у різних галузях, таких як сільське господарство, будівництво, транспорт, торгівля, тимчасове розміщування і організація харчування та інших.

«Моніторинг дозволяє виявити суб’єктів господарювання, які використовують працю без укладення трудових договорів, і вжити відповідних заходів для виправлення ситуації. Тому роботодавці мають розуміти усю відповідальність за використання неофіційної праці, у тому числі, й фінансову», - звертає увагу Ліна Корева.

У рамках інформаційної кампанії Управління також забезпечує роботодавцям додаткову консультаційну підтримку. Суб’єкти господарювання можуть отримати консультаційну допомогу у найзручніший для них спосіб, насамперед, через сервіс «інтерактивний інспектор». Сервіс передбачає консультаційну допомогу онлайн, через заповнення спеціальної форми, через електронну пошту, за номером телефону - 099 526 11 34.

Також можна звернутися за додатковими роз’ясненнями наших фахівців безпосередньо до Управління за адресою: м.Чернівці, вул. Поповича, 2.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux