На Буковині провели панельну дискусію «День ментального здоров’я»
опубліковано 10 жовтня 2023 року о 14:22

У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою першої леді Олена Зеленська «Ти як?» на відбулася панельна дискусія «День ментального здоров’я». Участь у ній взяли науковці, кризові психологи, представники сфери соціального захисту, медицини, освіти, місцевої влади.

«Питання ментального здоров'я - це основа. Сьогодні кожен українець потребує підтримки і турботи. Ми маємо дбати про своє ментальне здоров’я, так само, як і про фізичне. Не чекати для цього закінчення війни. Це потрібно робити вже. Ми маємо розуміти, що почуватися стривожено чи боятися - це нормально, і вміти допомогти собі і близьким впоратися із цими почуттями, відновлюватися та надихатися.

Наша область першою в Україні започаткувала проведення днів ментального здоров’я у громадах. До людей приїжджають психологи, соціальні працівники, які проводять міні-тренінги, спілкуються. Намагаємося охопити якомога більшу аудиторію. Вже понад 75 % первинної ланки закладів охорони здоров’я, мають відповідні контракти з НСЗУ і надають послуги з охорони психічного здоровʼя. Для нас має стати нормою звертатися до фахівців», - зазначає перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Під час дискусійної панелі фахівці ділилися досвідом та обговорювали подальші кроки реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

"Ми провели дослідження на теренах області щодо того, як сьогодні почуваються буковинці та українці, які знайшли у нашій області другу домівку. У анкетуванні взяли участь 9000 осіб. Ми визначили основні напрями, за якими потрібно працювати. Важливо об’єднати фахівців, експертів, громадськість у заходах, які спрямовані на покращення ментального здоров’я кожного. Наша спільна мета зробити піклування про своє ментальне здоров’я звичним для українців. Людина має відчувати турботу про свій ментальний стан та мати у доступі усі можливості та ресурси, аби подбати про нього", - зауважує Світлана Бостан- директорка Чернівецького обласного центру соціальних служб, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» .

Українська формула стійкості може та має бути актуальною в глобальному контексті. Бо не лише для нас, але і для всього світу ментальне здоров'я є викликом. Це показало міжнародне дослідження, проведене для третього Саміту перших леді та джентльменів й представлене 6 вересня у Києві.

Ментальне здоров’я – універсальне право людини. Це не лише відсутність розладів. Це внутрішні ресурси для того, аби жити життя. Реалізувати свої здібності. Працювати. Піклуватися про інших, не забуваючи про себе.

#тияк #howareyou

Ти як?

Департамент соціального захисту населення Чернівецької ОДА

Департамент освіти і науки Чернівецької обласної військової адміністрації

Департамент Охорони здоров'я Чернівецької ОДА

Слідкуйте за новинами області в Телеграмі https://t.me/+2G5xLpLgculmYTAy


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux