На Буковині поселено понад 106 тисяч внутрішньо переміщених осіб – Руслан Запаранюк
опубліковано 12 вересня 2022 року о 08:30

Вже 200 днів Україна гідно протистоїть агресору. Вона відстоює свою незалежність, виборюючи перемогу. Наші воїни роблять це зі зброєю в руках, а ми - працюючи в тилу.

З перших днів війни Буковина стала другою домівкою для тисяч українців. Загалом в області поселено понад 106 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Щоб їм допомогти, ми затвердили регіональну програму підтримки на суму 45 мільйонів гривень. Допомогу на проживання із державного бюджету отримали понад 83 тисячі людей, які змушені були покинути свої домівки. Щоб підтримати їх повною мірою, ми активно співпрацюємо із міжнародними організаціями, які входять до всіх кластерів ООН. Разом із благодійниками забезпечуємо вимушених переселенців житлом – шукаємо, реконструюємо та переобладнуємо приміщення у громадах краю. Надаємо не лише безкоштовне житло, а й іншу допомогу. За 6 місяців роботи у гуманітарних штабах Буковини одягнули понад 15 тисяч сімей.

Працює «гаряча лінія» для переселенців. З початку війни сюди надійшло більше 39 тисяч дзвінків.

Ми створюємо всі необхідні умови, аби ці люди відчували себе в нашій області як вдома. Не забуваємо знайомити їх із буковинською самобутністю, традиціями та колоритом нашого краю: проводимо благодійні концерти, виставки та інші заходи на підтримку ЗСУ.

з 1 вересня до наших шкіл зараховано 2857 дітей-переселенців, з них 244 - першачки. У 765-ти об’єктах закладів освіти відновлено укриття і до навчання приступили 161 тисяча учасників освітнього процесу. Крім того, для восьми тисяч буковинських учнів, які перебувають за кордоном, ми організували дистанційне навчання.

Окрім освітніх, вимушеним переселенцям також в повній мірі надають медичні послуги. Їх вони отримують без укладання декларацій. Станом на 1 вересня у стаціонарних відділеннях медзакладів Буковини проліковано 5812 пацієнтів, що переїхали з інших областей, в тому числі 1010 дітей-переселенців.

Буковина не лише допомагає переселенцям, а й підтримує тих, хто перебуває в інших областях України. Ми налаштували логістику доставки гуманітарної допомоги з-за кордону. Завдяки цьому з 24 лютого з Чернівців у інші регіони було відправлено понад півтори тисячі тонн гуманітарної допомоги.

А ще ми гостинно приймаємо український бізнес. З початку війни до нас лише офіційно переїхало понад 100 підприємств. У рамках програми релокації ми допомагаємо бізнесменам з підбором локацій для розміщення виробничих потужностей, перевезенням обладнання, розселенням персоналу, пошуком нових працівників.

Нагадаю, що держава всіляко підтримує існуючі та нові підприємства програмами та грантами. Тож закликаю представників буковинського та релокованого бізнесу активно користуватися ними, щоб підтримати економіку України.

Дякуємо нашим військовим за можливість працювати та допомагати тим, хто цього потребує. Слава Україні! Слава ЗСУ! Разом до перемоги!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux