На Буковині 13 473 особи мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед них 1 778 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС
опубліковано 14 грудня 2023 року о 13:00

Начальник ЧОВА Руслан Запаранюк: На Буковині 13 473 особи мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед них 1 778 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Сьогодні, у День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, схилили голови біля пам'ятника ліквідаторам на Центральному кладовищі Чернівців.

Саме в цей день, 14 грудня 1986 року, завершили побудову об’єкту «Укриття» над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Аварія, що сталася в квітні 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, стала найбільшою ядерною техногенною катастрофою за всю історію людства.

Підтримка постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи – обов’язок держави.

Упродовж 2023 року з державного бюджету Чернівецькій області надійшли 7,6 млн грн на виплату компенсацій та надання допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також з обласного бюджету фінансуються видатки на пільгове медичне забезпечення чорнобильців (ліки за рецептами лікарів і пільгове зубопротезування) на загальну суму 1,3 млн.грн.

У нас налагоджена співпраця з громадськими організаціями, які опікуються питаннями постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, за рахунок коштів обласного бюджету Чернівецькому обласному об’єднанню «Чорнобильці Буковини» для його статутної діяльності передбачено асигнування в сумі 72 тис грн .

Окрім того, в рамках виконання заходів Обласної комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян «Турбота», у 2023 році надана адресна матеріальна допомога до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на загальну суму 384 тис грн.

Ми завжди будемо вдячні ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Вони, жертвуючи своїм здоров’ям і життям, стали захистом для мільйонів людей на всьому континенті і далеко за його межами. Це потрібно цінувати і памʼятати.

Нині над нами знову нависає ядерна небезпека. У час повномасштабного вторгнення окупанти захопили Чорнобильську АЕС. Наприкінці березня 2022 року її вдалося повернути під контроль України. Однак під окупацією досі залишається Запорізька АЕС. Ворог продовжує ядерний тероризм.

Щоби це зупинити раз і назавжди — маємо підтримувати ЗСУ і спільно працювати на перемогу!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux