На Буковині триває кампанія з вакцинації дітей від поліомієліту
опубліковано 10 лютого 2022 року о 17:11

Маленький Артем отримав усі належні для його віку щеплення. Нині його наздоганяє і старша сестричка – вона через хворобу пропустила прививку від поліомієліту. Мама Тетяна привела її на процедуру до дитячої поліклініки. 

«Щеплення потрібні, щоб діти не хворіли. Синочку зробили усі, він їх чудово переніс, не мав жодних ускладнень. Донечці довелося відтермінувати трохи, але сьогодні маємо щепитися», – розповідає Тетяна. 

Як розповіла заступниця директора Чернівецької міської дитячої поліклініки Олена Ставничук, відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту. у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Перші дві дози – ін’єкції інактивованої вакцини (ІПВ), решта – пероральні краплі із «живою» вакциною (ОПВ). 

«Про те, що необхідно зробити щеплення, родині нагадує педіатр. Перед процедурою малюків оглядає лікар, а батьки підписують згоду на вакцинацію. Після імунізації рекомендуємо зачекати ще пів години, щоб відстежити реакцію на препарат. Опісля ж можна рушати додому», – описує процедуру Олена Ставничук.

Як відомо, в Україні 1 лютого стартувала кампанія з вакцинації дітей від поліомієліту. Під час першого її етапу планують імунізувати дітей до 6 років, які пропустили передбачені календарем щеплення.

За словами Олени Ставничук, на обліку у поліклініці таких малюків близько 550, станом на 10 лютого 238 із них уже вакцинували. 

«Форсована імунізація, перший тур якої триває зараз, покликана усунути ризики, пов’язані з виявленими в Україні випадками поліомієліту. Єдиний спосіб захистити дітей від цієї небезпечної недуги – вакцинація. Зараз активно щеплюють дітей у всіх центрах первинної медико-санітарної допомоги, малюків запрошують на процедуру», – розповіла головна санітарна лікарка Буковини Наталія Гопко. 

Вона також наголосила, 50% дітей, котрі не мають щеплень від поліомієліту, пропустили їх через відмову батьків. Тож зараз із такими буковинцями працюють, намагаються переконати їх захистити своїх малюків. 

Аби з’ясувати, чи є у вашої дитини усі належні щеплення, слід звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux