На Буковині провели Міжнародну науково-практичну конференцію з нагоди Дня Європи
опубліковано 18 травня 2022 року о 16:56

На Буковині провели Міжнародну науково-практичну конференцію з нагоди Дня Європи. Її темою була «Європейська інтеграція України: перспектива входження до ЄС». У заході взяли участь консули, державні службовці, науковці, викладачі, українські та закордонні аналітики. До обговорень також долучився начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук.


«Ми з українським громадянським суспільством, органами державної влади та парламентом давно визначили перспективу українського європейського майбутнього, а саме інституційного входження європейської держави Україна до набуття повного членства у ЄС. Переконаний, що ЄС буде динамічно розвиватися, трансформуватися, відповідаючи на ті виклики військової загрози і катастрофи, яка сьогодні відбувається у Європі. ЄС - це не елітний клуб для обраних народів, а життєвий простір для всіх народів Європи. Тож маємо знайти гармонійний механізм консолідації і синхронізації, аби набуття Україною членства ЄС не стало проблематичним викликом для самого ЄС, а зміцнило ідею Європи. А вона полягає в тому, щоб на європейському континенті панував мир, добросусідство та міжнародне право», – сказав Сергій Осачук.


Під час конференції обговорили європейські виміри російсько-української війни, український євроінтеграційний шлях. Також йшлося про важливість світової підтримки нашої держави у боротьбі з російським агресором.


«Румунія відіграла важливу роль у підтримці України через гуманітарний хаб у Сучаві, лібералізацію товарно-автомобільного перевезення між двома країнами, через прийом понад 900 тисяч біженців та забезпечення безпеки у Чорному морі. Сподіваємося, що на європейському рівні дискусії про наслідки війни пройдуть з дебатами про майбутню відбудову України, якій Румунія готова активно сприяти, опираючись на власний досвід у процесі вступу до ЄС», – зазначила Генеральний консул Румунії в Чернівцях Ірина-Лоредана Стенкулеску.


Під час заходу також ішлося про нові перспективи міжрегіонального співробітництва з європейськими партнерами, а також відчайдушну боротьбу України з окупантами.


«За все в житті треба платити, і за незалежність в тому числі. Ми почали платити непомірну ціну у 2014 році, коли розпочалася російська агресія в Україні. Тепер у нас повномасштабна війна. Україна захищає демократію всієї Європи і світу», –зазначив Почесний консул Латвійської Республіки в Чернівцях, кандидат політичних наук Ілля Хочь.


Організували Міжнародну конференцію Чернівецький центр підвищення кваліфікації працівників органів влади, Департамент комунікацій Чернівецької ОВА, НДІ Європейської інтеграції та регіональних досліджень ЧНУ. Її учасники наголосили на тому, що такий захід - це важливий науковий крок у вірному напрямку, який базується на вступі України до ЄС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux