На Буковині із моніторинговим візитом перебували члени парламентського Комітету з прав людини
опубліковано 28 травня 2021 року о 17:14

Представники майже 80 національностей проживають нині на Буковині. Це 25% від загальної кількості населення краю. 

Найбільшу частку серед етнічних спільнот становлять румуни, молдовани, росіяни, поляки, білоруси та євреї. 

Про це ішлося у презентації, яку представила заступниця голови Чернівецької ОДА Ірина Ісопенко членам парламентського Комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській обл. та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. 

Депутати перебували у Чернівцях із моніторинговою місією, а також зустрічалися із представниками етнічних спільнот та представниками центральних органів виконавчої влади. 

Як розповів голова Комітету Дмитро Лубінець, зараз вони працюють над новою редакцією закону «Про національні меншини в Україні». Нині чинний документ ухвалили ще 1992 року, він застарів та не зовсім відповідає викликам сьогодення, а тому потребує перезавантаження. 

– Наша мета – безпосередньо поспілкуватися із представниками етнічних спільнот, аби почути, із якими проблемами вони стикаються в Україні та зрозуміти, що з цим можна зробити на рівні парламенту. 

Маємо змінити закон так, аби національні меншини відчували – про них у державі дбають, – сказав Дмитро Лубінець. 

Ірина Ісопенко запевнила, що представник національних меншин на Буковині отримують якісні освітні послуги рідною мовою та мають змогу реалізувати свій культурний потенціал. 

Так, в області є 57шкіл із румунською мовою навчання, 17 двомовних, 1– з російською мовою. Польську та іврит вивчають як предмет у 3 школах та факультативно в 2. У краї діють 27 національно-культурних товариств, а у Чернівцях є румунський, польський, німецький та єврейський доми. 

65 пам’яток історії та монументального мистецтва, 35 меморіальних дощок встановлено, аби вшанувати видатних постатей етнічних громад в області. А також 36 вулиць названо на честь представників національних меншин.

Дмитро Лубінець, своєю чергою, подякував, що у Чернівецькій області дбають про інтереси різних етносів. 

Подібні робочі зустрічі Комітет з прав людини уже провів у Маріуполі, Мелітополі, Одесі, Умані. Їхнім результатом стане напрацювання фінального тексту законопроекту «Про національні меншини в Україні», який 4 червня обговорять за участю громадськості.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux