Ратифікація Римського статуту — можливість притягнути росію до відповідальності за злочини проти довкілля у Міжнародному кримінальному суді
опубліковано 23 серпня 2024 року о 14:00

Верховна Рада України схвалила ратифікацію Статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), який ще називають Римським статутом. Документ підтримав 281 народний депутат.

Ця подія наближає нас до мети — притягнення винних до відповідальності та відшкодування росією збитків, завданих довкіллю України.

За словами Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, ратифікація Римського статуту є однією із рекомендацій Екологічного договору, розробленого робочою групою високого рівня під співголовуванням керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака та ексвіце-прем′єр-міністра, колишнього міністра закордонних справ Швеції Маргот Вольстрем.

Саме Римський статут передбачає можливість переслідування нападів, які свідомо спричиняють широкомасштабну, довготривалу і серйозну шкоду навколишньому природному середовищу, і визначаються воєнними злочинами.

“Інша рекомендація Екологічного договору була адресована асамблеї держав-учасниць Міжнародного кримінального суду. Вона стосувалася можливості включення екоциду, як основного міжнародного злочину, до Римського статуту. Відтепер Україна, як держава-учасниця МКС має ще більше можливостей створити перший у світі прецедент - та притягти до кримінальної відповідальності країну-агресора за шкоду довкіллю внаслідок війни», — зазначив Руслан Стрілець.

За його словами, сума збитків довкіллю України внаслідок збройної агресії рф вже перевищує 2,5 трлн грн. Кількість зафіксованих злочинів росіян проти природи України - понад 5,5 тисячі.

«Довкілля більше не може залишатися мовчазною жертвою війни. Ратифікація Римського статуту дозволить значно посилити роботу МКС щодо притягнення росіян до відповідальності за злочини, вчинені на території України. Дякую Уряду України, Генеральному прокурору Андрію Костіну, заступнику керівника Офісу Президента Ірині Мудрій, Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку та всім народним депутатам, завдяки роботі яких це важливе рішення ухвалено. Відтепер Україна долучилася до ключового світового органу правосуддя і це сприятиме пріоритезації наших питань у міжнародному кримінальному суді», - зазначив Руслан Стрілець.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux