Майже 100 випускників медичних ЗВО проходитимуть інтернатуру в обласних ЦКПХ
опубліковано 22 вересня 2022 року о 14:45

У 2022 році інтернатуру у обласних центрах контролю та профілактики хвороб почнуть проходити 95 випускників медичних закладів вищої освіти, 75 з них – за спеціальністю «Епідеміологія». Про це інформує МОЗ. 

«Ми системно продовжуємо підсилювати кадровий потенціал обласних ЦКПХ. Спочатку пандемія, тепер повномасштабна війна вкотре підтвердили важливість наявності у Центрах контролю та профілактики хвороб професійних та ініціативних кадрів, особливо епідеміологів та фахівців з лабораторної діагностики», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він зазначив, що торік до інтернатури в ЦКПХ прийняли лише 58 лікарів-інтернів, з них – 51 епідеміолог. Разом з тим, у 2020 році охочих було лише 18.

«Цього року кількість охочих проходити інтернатуру за спеціальністю “Лабораторна діагностика, мікробіологія та вірусологія” збільшилась навіть попри те, що тривалість підготовки подовжилась. 24 інтерни підсилять кадровий склад лабораторій вже зараз. Сподіваюсь, така позитивна динаміка зберігатиметься й в майбутньому. Адже через виклики, з якими стикається зараз система громадського здоров’я України, вона перш за все потребуватиме людей», – додав головний державний санітарний лікар.

Разом із тим, заклади вищої освіти продовжують активно набирати бакалаврів та магістрів зі спеціальності 229 «Громадське здоров’я». А у вересні було затверджено стандарт вищої освіти для докторів філософії.

Зазначимо, що в Україні діють програми підвищення кваліфікації для тих, хто тільки прийшов до системи громадського здоров’я або працює в ній вже довго.

З 2018 року успішно функціонує Інтервенційна епідеміологічна служба – програма підготовки з польової епідеміології для впровадження доказових інтервенцій. Вона розрахована на лікарів-епідеміологів, лікарів лабораторної мережі ЦКПХ, фахівців Держпродспоживслужби та інших структур, залучених до реалізації функцій громадського здоров’я в рамках підходу «Єдине здоров’я».

За час існування програми підготовку пройшли 62 резиденти на рівні Advanced та 69 резидентів – на рівні Frontline.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux