Кожен громадянин України може долучитися до процесу відбудови
опубліковано 21 серпня 2023 року о 10:00

Для ефективної та прозорої реалізації проектів відновлення необхідно забезпечити демократичне долучення до процесу відбудови всіх зацікавлених сторін. Оскільки головними ініціаторами проектів мають стати саме громади, важливо підвищувати рівень залученості громадян на всіх етапах їх реалізації. Це підкреслила заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна під час презентації заходів із демократичного відновлення та розвитку регіонів.

“Ми переконані, що реформа децентралізації не може завершуватися змінами в Конституцію, вона має йти глибше, на рівень громад, місцевої демократії, шляхом різних форм самоорганізації населення, в тому числі безпосередньо за участі окремих громадян. Вже зараз нам потрібно працювати з інтеграцією внутрішньо-переміщених осіб, з громадянами, які зараз перебувають за межами України, з ветеранами. І саме через процеси, які забезпечуються прямою демократією, ми бачимо можливість залучити громадян як співвласників процесу відновлення”, - зазначила Олександра Азархіна.

За даними дослідження Центру Розвитку Інновацій, майже 70% громадян України готові долучитися до процесу відбудови країни через:

  • громадські слухання та обговорення;
  • внесення пропозицій до проектних ініціатив;
  • відкрите публічне голосування за регіональні та місцеві проекти;
  • здійснення публічного моніторингу та оцінки виконання проекту, відстеження динаміки розвитку громади тощо.

Одним з ключових інструментів залучення громадян до процесу відбудови має стати модуль електронної демократії e-Dem, що буде інтегрований в цифрову екосистему управління відбудовою DREAM - Державна цифрова екосистема управління відновленням. Функції модуля e-Dem передбачають, зокрема, можливість внесення пропозицій, е-голосування та е-опитування, навчання та обмін найкращими практиками.

“З перших днів розробки екосистеми ми працюємо, враховуючи стандарти відкритого демократичного врядування. Максимальна співпраця громадськості, влади, бізнесу і міжнародних партнерів та екосистемний підхід дає нам передумови розробити дійсно інклюзивну систему, яка б давала можливості максимально широкому колу гравців долучатися до планування, пріоритезації та контролю відбудови. Модуль e-Dem дозволяє долучити широкі кола експертів і представників громадянського суспільства, які могли б допомагати в складних для громад питаннях. Ми вже маємо відгук від міжнародних фінансових організацій про те, що вже на першому етапі впровадження важливо розуміти, чи проект проходив громадські консультації. Цей функціонал важливий для наших потенційних інвесторів та кредиторів”, - підкреслив керівник проектного офісу DREAM Віктор Нестуля.

Без обговорення з громадськістю жодні проекти не будуть викликати довіри і розуміння в нашому суспільстві, вважає директор департаменту стратегічного планування Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Дмитро Турчак.

“Міністерство підтримує розвиток прямої демократії - люди мають бути долучені до процесів прийняття державних рішень безпосередньо, а не тільки опосередковано, через представництво депутатів”, - зазначив він.

Зі свого боку голова Центру Розвитку Інновацій Катерина Іванченко додала, що одна з ключових цілей організації — допомогти органам влади, як на місцевому і національному рівнях адаптуватися до нових викликів із застосуванням демократичного управління на основі даних.

“Саме тому, спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури ми працюємо над розробкою трьох ключових інструментів електронної демократії. В першу чергу, це розвиток модуля електронної демократії в системі DREAM, це Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР) та показники електронної демократії для ГІС”, - підкреслила Катерина Іванченко.

Вона додала, що інструменти електронної демократії забезпечують прозорий, демократичний та ефективний процес відбудови, широке залучення та активну участь громадськості у розробці та реалізації проектів відбудови, а також мінімізує корупційні ризики та ризики нецільового використання коштів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux