Конституція – головне свідчення ідентичності народу. На Буковині відсвяткували ухвалення Основного Закону
опубліковано 28 червня 2021 року о 14:14

Урочистості із нагоди 25-тої річниці Конституції України відбулися у Чернівецькому національну університеті імені Юрія Федьковича. Розпочалося свято із державного Гімну, виконала його відома у світі співачка, буковинка Лучіана Гакман. 

До присутніх народних депутатів, представників крайової влади, військових, правоохоронців та інших гостей звернувся голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук. 

– Сьогодні модно говорити про айдентику чи ідентичність, тобто давати собі та іншим відповідь, хто ми, які цінності та цілі сповідуємо, чого прагнемо і яким шляхом ідемо до обраної, спільної мети. На моє переконання – саме Конституція є головним свідченням ідентичності народу та його держави. Адже статті основного закону є фундаментом, на якому стоїть і мусить вистояти, попри всі шторми політичного життя та цунамі з сусідніх територій, наш великий, міцний, справедливий і привітний до своїх мешканців Український Дім, – сказав Сергій Осачук. 

Він також побажав, щоб прийдешні покоління буковинців змогли відсвяткувати 50-ліття Конституції вільної, суверенної, цілісної України з Кримом і Донбасом.

Опісля ж Сергій Осачук привітав ЧНУ із 10-річчям включення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Він зазначив, що на резиденцію незабаром чекає оновлення у рамках президентської програми «Велика реставрація», також тут створять новий музейно-інформаційний простір. Саме тому голова ОДА приготував особливий подарунок для майбутньої експозиції – автентичний чернівецький артефакт, дамське віяло столітньої давнини із оздобленням, яке зображує університет. 

Крім того, на святі виступив народний депутат минулих скликань Георгій Манчуленко, який рівно 25 років тому у сесійній залі Верховної Ради України проголосував за прийняття Основного закону нашої держави.

– Дискусії довкола Конституції буди дуже гарячими, узгодження тих чи інших статей відбувалося фактично «на колесах», безпосередньо у сесійній залі парламенту. Ми всі розуміли свою відповідальність, адже Україна залишалася на той час єдиною пострадянською державою, яка на мала Основного Закону. Зрештою, його вдалося ухвалити, і Венеціанська комісія визнала, що на той час це була одна з найкращих Конституцій у Європі, – зазначив Георгій Манчуленко. 

Завершив свято театральний перформанс від акторів Чернівецького обласного академічного музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux