Із першого вересня у 13 школах Буковини викладатимуть дзюдо
опубліковано 20 травня 2021 року о 21:26

Уже із першого вересня у 13 школах Буковини викладатимуть дзюдо. Модуль цього східного єдиноборства стане частиною уроків фізичного виховання. Таким чином область доєднається до всеукраїнського інноваційного освітнього проєкту.

Аби провести практичний семінар для вчителів, у Чернівці приїхали автори ініціативи – державний тренер із дзюдо Міністерства молоді та спорту України Михайло Руденко та багаторічний головний тренер національної збірної дзюдоїстів Сергій Дуброва. У заході також узяв участь голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.

– Щойно ми дізналися, що є такий проєкт, одразу вирішили – Буковина має доєднатися до нього та популяризувати дзюдо, адже із його допомогою школярі зможуть зміцнити своє здоров’я. Нині це пріоритет номер один, і останній рік, під час якого ми активно боролися з епідемією, підтвердив таку тезу. Держава повинна інвестувати гроші у здорову націю, а не у лікування. Мільярдні вливання у систему охорони здоров’я свідчать про те, що ми мало звертали увагу на превентивні заходи. Тому будемо змалечку налаштовувати буковинців, що без фізичної активності не обійтися, – зазначив Сергій Осачук.

Під час семінару Сергій Дуброва наголосив, що дзюдо – комплексний вид спорту зі своєю унікальною філософією, який розвиває не лише тіло, а й інтелект.

– Це єдиноборство включає не тільки силові прийоми, а й елементи гри, гімнастики, акробатики. Крім того, дзюдо передбачає ще й певну поведінку, етикет, тож це неабияк сприяє всебічному розвитку школярів, – пояснив тренер.

За словами авторів освітньої ініціативи, вона спрямована на те, аби зацікавити учнів дзюдо та спонукати їх займатися цим єдиноборством поза школою.

Модуль із першого вересня запровадять у Острицькій, Горбівській, Дихтинецькій, Кіцманській, Великокучурівській ЗОШ, Іспаському закладі загальної середньої освіти, Кельменецькому опорному закладі, Грубнянському НВК, ЗОШ №38 та ЗОШ №25 міста Чернівців, Багатопрофільному ліцеї для обдарованих дітей, Буковинському ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою, Глибоцькому професійному ліцеї.

Заклади визначили, попередньо провівши анкетування. Обрали ті, де проєкт підтримали педагоги, учні та батьки. Територіальні громади області, під час формування бюджету на 2021 рік, передбачили кошти на придбання обладнання та інвентарю для занять, зокрема татамі і кімоно.

Проєкт реалізується спільно з Федерацією дзюдо України за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України та ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»; Чернівецькою обласною державною адміністрацією, Департаментом освіти і науки облдержадміністрації, Інститутом післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області та Чернівецьким обласним відділенням Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux