Історичний день. Велика сімка + Україна!
опубліковано 14 червня 2024 року о 10:00

Начальник ЧОВА Руслан Запаранюк: Історичний день. Велика сімка + Україна!

Вчора на полях Саміту Великої сімки в Італії українська команда на чолі з Президентом Володимиром Зеленським досягла вагомих результатів для України.

По-перше, лідери країн G7 ухвалили рішення щодо виділення нашій державі 50 мільярдів доларів з доходів від заморожених російських активів. Україна зможе отримати ці гроші до кінця 2024 року.

По-друге, Президент України Володимир Зеленський підписав угоди про безпекові гарантії з Президентом США Джо Байденом і Прем'єр-міністром Японії Фуміо Кішіда.

Угода між Україною і США — найбільш фундаментальна у галузі безпеки і оборони між нашими державами за весь час незалежності України. Такої сильної угоди у наших двосторонніх відносинах ще не було. Фактично, ми виходимо на рівень справжнього союзництва, і це безперечне досягнення для України. Угода містить юридично зобовʼязуючу частину – це дає документу особливе значення. Вона передбачає стабільну підтримку України щороку упродовж всього десятирічного терміну її дії. Не лише до повної перемоги над росією, а й після її здобуття. Угода містить положення, зокрема, щодо надання Україні передових оборонних систем, таких як Patriot та ескадрилей винищувачів, включаючи, але не обмежуючись, F-16. Також угода містить відповідальність країни-агресора за війну, використання російських активів на користь України, санкції проти росії – все те, що нам необхідно. Документ й чітко фіксує підтримку з боку США майбутнього членства України в НАТО і фактично є кроком нашої країни на шляху до альянсу.

Угода з Японією — перша безпекова угода, укладена нашою країною на виконання Спільної декларації G7 не з країною-членом НАТО та з країною Тихоокеанського регіону. Для Японії такий тип угоди та рівень підтримки – безпрецедентні. В документі зафіксовано надання Україні 4,5 млрд доларів підтримки цьогоріч і продовження багатовекторної допомоги протягом усього десятирічного терміну дії угоди.

США та Японія, як і інші наші союзники, цілковито підтримують українську Формулу миру, Саміт миру і притягнення росії до справедливої відповідальності за її численні злочини.

Дякую Президентові Володимиру Зеленському, керівнику Офісу Президента Андрію Єрмаку і всій команді українських дипломатів за виконану важливу і надзвичайно цінну для безпеки та розвитку України роботу! А нашим союзникам — за віру в український народ і всебічну підтримку!

Разом переможемо!

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux