Іспити на рівень володіння державною мовою тривають: цьогоріч видано понад 56 тисяч сертифікатів
опубліковано 08 листопада 2022 року о 16:00

Детально про всі аспекти проведення іспитів на рівень володіння державною мовою в умовах воєнного стану повідомили члени Національної комісії зі стандартів державної мови 7 листопада 2022 року під час прес-конференції в Укрінформі на тему «Іспити на рівень володіння державною мовою: здобутки та перспективи».

6 листопада 2019 року Кабінет Міністрів України утворив Національну комісію зі стандартів державної мови як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. Відповідно до вимог статей 7 і 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 16 липня 2021 року Комісія почала проводити іспити на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків і для набуття громадянства.

Голова Комісії Володимир Мозгунов поінформував про кількість осіб, які склали іспити від часу їх запровадження: 139 151 громадянин України та 1020 іноземних громадян та осіб без громадянства. Від початку 2022 року Комісія за результатами складених іспитів видала понад 56 тисяч сертифікатів.

Очільник Комісії наголосив, що іспити на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків і для набуття громадянства відрізняються. Зокрема, іспит для виконання службових обов’язків – це вимога Української держави до осіб, які мають повноваження й обов’язок говорити від її імені на всіх щаблях влади – від центральних органів до органів місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя. Іспит на здобуття громадянства є елементом міграційної політики держави. Це вимога Української держави до осіб, які повинні засвідчити свою здатність сприймати й розуміти права та виконувати обов’язки, що виникають внаслідок набуття статусу громадянина України.

Збройна агресія проти суверенної Української держави суттєво вплинула на можливість забезпечити складання іспитів. Національна комісія завдяки зусиллям працівників Комісії та керівництва уповноважених закладів вищої освіти, інструкторів та екзаменаторів уже 27 квітня 2022 року відновила іспитовий процес. За цей час іспити склали понад 24 тисячі громадян України та понад 350 іноземних громадян. Як показує статистичний аналіз, від початку війни кількість тих, хто хоче набути громадянство України, зросла.

Повномасштабна війна проти України також змінила географію проведення
іспитів, які сьогодні можна скласти у 49 з 83 уповноважених установ у 19 регіонах України.

Володимир Мозгунов зазначив, що іспити проходять у прифронтових містах,

зокрема в Кривому Розі та Запоріжжі. Кілька місяців не відбувалися іспити в Запоріжжі через безпекову ситуацію. Але на сьогодні Запорізький національний університет відновив свою роботу як уповноважена установа. Відновили свою роботу й уповноважені установи Харкова: Національний економічний університет імені Семена Кузнеця та Національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди. Незабаром відновить свою роботу і Національний університет імені В. Н. Каразіна. У час дії воєнного стану оперативну перевірку й достовірне оцінювання завдань, виконаних учасниками іспитів, забезпечує достатня кількість інструкторів й екзаменаторів.

Комісія взяла участь в обговоренні зареєстрованого у Верховній Раді України проекту Закону про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо зміни умов прийняття до громадянства України, відповідно до якого передбачено складання також іспитів з основ Конституції України, історії України. Необхідний рівень володіння державною мовою і надалі визначатиме Національна комісія зі стандартів державної мови.

Переглянути прес-конференцію можна за посиланням: https://bit.ly/3DPNpbD

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux